Ohita navigaatio

28.11.2017

Suomen romanien lauluperinne yksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon valituista kohteista

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt 52 kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Kansallinen luettelo täydentyy määräajoin ja seuraavan kerran luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Suomen romanien lauluperinne on yksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon valituista kohteista.

Suomen romanien laulut ovat romaniväestön suullista ja elävää kansanperinnettä. Romanilaulujen ja laulamisen ytimessä on romanikoti ja -suku – huolimatta siitä, että romanien perinteisten laulujen esittämisen tavat ja foorumit ovat monipuolistuneet. Vaikka laulujen laulamisella on saatettu myös aiemmin hankkia osa elannostakin, ovat ne aina toimineet ensisijaisesti oman identiteetin ylläpitäjänä ja henkisenä selviytymiskeinona eri elämäntilanteissa. Uudet laulut, laulutyylit ja laulujen kulttuuriset merkitykset opitaan yhä edelleen kuulonvaraisesti kodin ja suvun piirissä. Taitavia perinnettä siirtäviä ja uutta luovia laulajia arvostetaan tänäkin päivänä.

Lue lisää Suomen romanien lauluperinteestä täällä.

Kaikki 52 Elävän perinnön kansalliseen luetteloon valittua kohdetta täällä. 

Lisätietoja: 
Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio(a)museovirasto.fi puh. 0295 33 6017 
Mirva Mattila, opetus- ja kulttuuriministeriö, mirva.mattila(a)minedu.fi puh. 0295 33 0269

#eläväperintö

Muualla verkossa:

Elävän perinnön wikiluettelo 

Tietoa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen toimeenpanosta Suomessa 

Unescon kansainvälisen aineettoman kulttuuriperinnön luettelot(The Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity; The List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding) 

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin