Ohita navigaatio

27.10.2017

Shapereader-näyttely ja työpajoja galleria Hippolytessä 3.-19.11.2017

Näyttelyn avajaiset torstaina 2.11. klo 17–19. Lämpimästi tervetuloa! 

Hippolyte esittää marraskuussa Ilan Manouachin kokeellista, kosketeltavaa sarjakuvataidetta. Shapereader jatkaa Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon näyttely-yhteistyötä. Ilan Manouach työskenteli Saaressa vuonna 2013.

Manouachin kehittämä Shapereader on kuvioiden repertuaari joka muuttaa kuvia ja merkityksiä kosketeltaviksi, taktiilisiksi muodostelmiksi. Rakennetun kielen avulla lukijalla on mahdollisuus kokea ja nauttia visuaalisia narratiiveja eriasteisista näkörajoitteista huolimatta. Laattojen muotoon toteutettu Shapereader sisältää kasvavan määrän sormenpäillä kosketeltavia ideogrammeja, tai taktigrammeja, jotka tarjoavat vastineita tarinallisuuden eri elementeille.

Ensimmäinen Shapereaderin avulla luotu sarjakuva, Arctic Circle toteutettiin vuonna 2014 Koneen Säätiön tuella. 57 sivun, tai laatan, mittainen sarjakuva kertoo pistekirjoituksen ja  taktigrammien avulla tarinan kahdesta ilmastontutkijasta pohjoisnavalla. Taktigrammit voivat ilmentää niin hahmoja, esineitä tai toimintoja samoin kuin tunteita tai tuntemuksia. Kuviot voivat välittää ilon ja pelon kaltaisia perustunteita, mutta myös monimutkaisempia ja ristiriitaisempia tiloja kuten katumus tai tukaluus. Kuvioiden voimakkuuden vaihtelun ja keskinäisen sijoittelun avulla ne mahdollistavat päähenkilöiden sisäisten tilojen ei-visuaalisen esittämisen. Voidakseen seurata tarinaa lukijan on ensin tutustuttava erillisiin kommunikointitauluihin, jotka sisältävät käytössä olevan sanaston.

Näyttely sisältää mahdollisuuden tutustua Ilan Manouachin kehittämään kieleen kommunikointitaulujen ja Arctic Circle sarjakuvan laattojen avulla. Lisäksi näemme Manouachin työskentelyn jatkumoa Shapereaderin parissa. Hänen uusissa teoksissaan taktigrammit ovat teestä puristettujen laattojen pinnassa. Työskentely viittaa vanhaan perinteeseen jossa teetä säilöttiin ja kuljettiin tiiviinä tiilinä, joiden pinnan kohokuviot myös sisälsivät tietoa sen sisällöstä. Myöhemmin teetiiliä käytettiin myös valuutan tavoin. Näyttelyssä tee tarjoaa itsensä jälleen uudella tavalla materiaaliksi tiedon välittämiseen.

Ilan Manouachin työskentely Shapereaderin parissa on sekä kiinnostavaa että kokemuksellista, mutta galleriaympäristössä se tuo samalla esiin kysymyksiä kuvataiteen saavutettavuudesta eri yleisöjen parissa. Shapereader uutena kerronnan työkaluna tuo marginaalisemman kuvataiteen muodon, sarjakuvan, marginaaliin jääneelle kuvataideyleisölle, näkörajoitteisille. Samalla se kuitenkin tarjoaa kaikille mahdollisuuden uppoutua taktiilisten tarinoiden maailmaan. Näyttelyn yhteydessä Hippolytessä järjestetään kaksi Shapereader työpajaa erilaisille yleisöille, sekä kannustetaan keskusteluihin näyttelyn teemojen ympärillä.

Ilan Manouach (s. 1980, Ateena) on monialainen taiteilija, joka asuu ja toimii Ateenassa, Kreikassa. Hän valmistui vuonna 2017 taiteen maisteriksi Dutch Art Institutesta, Arnheimissa Alankomaissa. Hän suorittaa parhaillaan tohtoriopintoja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa.

Ilan Manouach työskentelee pääasiallisesta kokeellisen ja käsitteellisen sarjakuvan parissa. Vuodesta 2003 lähtien hän on julkaissut toistakymmentä kirjamuotoista teosta ja kuratoinut neljä kustantajia, muusikkoja, kriitikoita, juristeja ja muista kirjateollisuuden ammattilaisia yhteen kokoavaa antologiaa. Kuva- ja sarjakuvataiteilijana toimimisen ohella hänet tunnetaan julkaisijana, muusikkona, säveltäjänä ja esiintyjänä.

Ilan Manouach työskenteli Saaren kartanon residenssissä vuonna 2013 kehittäessään Shapereaderiä. Koneen Säätiö rahoitti Artctic Circle -sarjakuvan toteuttamisen vuonna 2014. Shapereader on ollut näyttelymuodossa esillä lukuisissa eri yhteyksissä ympäri maailman, mm. Brasiliassa, Israelissa, Kreikassa, Ranskassa, Serbiassa, Sveitsissä, Tanskassa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa sekä Yhdysvalloissa. Viimeisimpänä Shapereader on ollut esillä Frankfurtin kirjamessuilla Saksassa lokakuussa 2017.

Näyttelyn saavutettavuustiedot Hippolyten verkkosivuilla

Tietoa näyttelystä Hippolyten verkkosivuilla

Shapereader työpajat

Näyttelyn yhteydessä järjestetään kaksi työpajaa, jossa tutustutaan Ilan Manoauchin johdolla Shapereaderiin. Työpajan aikana valmiille laatoille ja niiden sisältämille muodoille rakennetaan ryhmätyönä merkityksiä, joiden avulla syntyy yhteinen tarina.

Työpajan ohjauskieli on englanti, lue tarkempi kuvaus alla englanniksi:

The Shapereader Workshop is a unique occasion to meet and create side by side a tactile narrative based on an ad-hoc language. The group is given a set of tablets carrying different geometric engravings. The participants learn how to collectively identify the different shapes and then proceed to attribute meanings to them. The goal of the workshop is not only to reflect the community’s expression by a collectively-built story, but to provide the same material for textual production: a repertoire of empty symbols that can be attributed different meanings and functions according to each community’s needs and issues.

Työpaja järjestetään Hippolytessä kahtena lauantaina:

4.11. & 11.11. alkaen klo 12.00 (työpajan kesto on noin 3 tuntia)

Ilmoittaudu mukaan työpajaan sähköisellä lomakkeella.

Yhteen työpajaan mahtuu noin 12 hlöä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Työpaja sopii sekä näkeville että näkörajoitteisille.


Tiedustelut:
Petronella Grönroos, näyttelykoordinaattori
050 379 9036
petronella.gronroos(a)hippolyte.fi

3.–19.11.2017
ILAN MANOUACH
Shapereader

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin