Ohita navigaatio

17.12.2015

Monitaiteilija Niillas Holmberg sai Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2015 taidepalkinnon Utsjoella saamelaisperheeseen 1990 syntyneelle monitaiteilija ja kulttuurivaikuttaja Niillas Holmbergille. Palkinto on 5000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Holmbergin Utsjoen saamelaistaustaiset vanhemmat ovat toimineet saamenkielen ja kulttuurin hyväksi muun muassa saamenkielisinä opettajina sekä olleet omalla aktiivisesti vaikuttamassa saamelaisuuden tulosta valtakulttuurin tietoisuuteen ja siten saamelaisten oikeuksien toteutumiseen yleisesti pohjoismaissa. Äidinkieleltään pohjoissaamenkielinen Niillas on saanut kasvaa sukuyhteisönsä parissa, vahvasti saamenkielisessä ympäristössä joka on nähtävillä hänen tuotannossaan. Kulttuuri ja kieli ovat hänellä voimakkaasti läsnä.

Nuori mutta menestynyt taiteilija

Hän kiinnostui jo nuoresta lähtien taiteesta. Tästä esimerkkinä on tarve lähteä opiskelemaan ilmaisutaidon lukioon jo 16 -vuotiaana, 1000 km päähän kodistaan Utsjoelta. Se osoittaa vahvaa halua taiteen tekemiseen sekä uskallusta heittäytyä uusiin haasteisiin.

Taiteen tekemisen hän on aloittanut varsin nuorena, jo kouluiässä. Laajempaan tietoisuuteen hän tuli yhteispohjoismaisen lastenohjelmasarjan, Unna Junnán myötä. Lapset tykästyivät leikkimieliseen ja eloisaan juontajaan. Myöhemmin hän on julkisuudessa näkynyt esimerkiksi musiikin ja runoteosten sekä konserttien kautta ympäri maailmaa. Saamelaisuus ja luonto ovat hänen ilmaisunsa ydin. Holmbergin runoja on käännetty suomeksi, englanniksi, norjaksi, espanjaksi ja saksaksi. Vuonna 2010 hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi Riddu Riđđu festivaalilla, ja vuonna 2011 hän sai Kalevalaseuran nuoren taiteilijan palkinnon työstään saamelaiskulttuurin edistäjänä. Vuonna 2014 Holmberg sai Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinnon runoteoksestaan ”Amas amas amasmuvvat” (suom. Jottei outo tulisi oudommaksi). Teos on myös ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2015.

Niillas on monipuolinen, pidetty ja useaan otteeseen palkittu nuori taiteilija, joka jatkaa aiempien, kuuluisien saamelaistaiteilijoiden viitoittamaa tietä. Esimerkillään Niillas rikastuttaa, ylläpitää ja jatkaa saamelaiskulttuuria ja -taidetta, luo kiintopistettä muille.

Lapin taidepalkinto

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Tomi Aho, p. 0295 330 850, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipiste
www.taike.fi

 
Siirry sivun alkuun