Ohita navigaatio

9.10.2015

Perjantaina ensi-iltansa saava Onnelin ja Annelin talvi on ensimmäinen elokuvateattereissa esitettävä kuvailutulkattu lastenelokuva

Kaksi tyttöä hymyilee harmaissa talvivaatteissa
Aava Merikanto, Lilja Lehto © Zodiak Finland

Perjantaina 9.10. elokuvateatterissa ensi-iltansa saava Onnelin ja Annelin talvi on ensimmäinen lastenelokuva Suomessa, johon on elokuvateatterissa mahdollista saada kuvailutulkkaus.

Kuvailutulkkaus ja MovieReading

Kuvailutulkkauksessa tulkki kertoo sanoin sen, mitä näkövammainen ei voi nähdä. Tämä mahdollistaa näkövammaisille elokuvien kokemisen aivan uudella tavalla.  Kuvailutulkkauksen saa käyttöönsä älypuhelimeen ilmaiseksi ladattavan MovieReading –sovelluksen kautta. MovieReading mahdollistaa sen, että näkövammainen voi mennä elokuviin milloin haluaa ja osallistua elokuvateatterin tunnelmaan kaiken kansan joukossa. 

Kuvailutulkkauksen tekijät

Onnelin ja Annelin talvi –kuvailutulkkauksen ovat tehneet Anu Aaltonen, Carita Lehtniemi ja Heikki Ekola.  Lukijana toimii Anu Aaltonen.  Ennen Onnelin ja Annelin talvea Suomessa on kuvailutulkattu muutama elokuva, joista elokuvateattereissa on ollut toistaiseksi vain Klaus Härön keväällä 2015 ilmestynyt Miekkailija –elokuva.

Kuvailutulkkauksen merkitys

Syntymäsokea Mikko Ojanen kuvailee kuvailutulkkauksen merkitystä näin:
“Kuvailutulkattu Onnelin ja Annelin talvi on enemmän kuin onnenpotku näkövammaisille lapsille: se on kukonaskel kohti visuaalisen lastenkulttuurin saavutettavuutta. Tähän asti aikuiset näkövammaiset ovat voineet jossain määrin jo nauttia kuvailutulkatusta kulttuurista. Mutta nyt on lasten vuoro. Äänimaailma kiehtoo ja kiinnostaa sokeaakin, mutta se ei kuitenkaan kerro, miksi tapahtumat välitetään valkokankaalle elokuvan keinoin eikä vaikkapa kuunnelmana tai romaanina. Myös näkövammaiset lapset ja nuoret ovat oikeutettuja visuaaliseen yleissivistykseen “

Onnelin ja Annelin talvi -elokuva


Parhaat ystävykset, Onneli ja Anneli, ovat kaksi tavallista pikkutyttöä, ehkä vain vähän onnellisempia kuin useimmat muut, koska heillä on satumainen mahdollisuus asua kahdestaan omassa talossaan. Eräänä joulukuisena iltana heidän ikioman talonsa pihaan ajaa pieni, tuskin kenkälaatikon kokoinen auto, josta nousee ulos pikkuruinen Vaaksanheimon perhe. Vaaksanheimot ovat joutuneet kodittomiksi koska metsuri on hajottanut heidän kotitalonsa. He muuttavat väliaikaisesti Onnelin ja Annelin nukkekotiin asumaan, mutta pian selviää, että kaikilla isoilla ihmisillä ei olekaan hyviä aikeita Vaaksanheimojen suhteen. Tarinan salaperäisten yhteensattumien taustalla on tälläkin kertaa hyväntahtoinen rouva Ruusupuu.

Saara Cantellin ohjaama Onnelin ja Annelin talvi –elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen samannimiseen kirjaan, joka on järjestyksessä toinen neljästä Onneli ja Anneli -kirjasta.  Onnelin ja Annelin talvi -elokuva on itsenäinen jatko-osa Onneli ja Anneli –elokuvalle, joka keräsi lähes 180 000 katsojaa elokuvateattereissa vuonna 2014. Elokuvan pääosissa nähdään Aava Merikanto (Onneli) ja Lilja Lehto (Anneli). Suomeksi puhutussa elokuvassa on myös ruotsinkielinen tekstitys.

Katso elokuvan traileri YouTubesta

Ohjeet MovieReadingin lataamiseen Näkövammaisten Kulttuuripalvelun verkkosivuilta

Elokuvan nettisivut: onnelijaanneli.fi


Lisätietoja  elokuvasta ja haastattelupyynnöt

Nora Norrlin / Liekki Promotion
040-846 0116  nora.norrlin(a)liekkipromotion.com

Lisätietoja kuvailutulkkauksesta

Anu Aaltonen 050 590 3656 tai
Tanja Rantalainen 040 964 9288 /Näkövammaisten Kulttuuripalvelu Ry

Yhteystiedot

ZODIAK FINLAND OY
teea.hyytia(a)zodiakfinland.fi , 040-831 2758

Nordisk Film 
Siirry sivun alkuun