Ohita navigaatio

8.9.2015

Kaikilla aisteilla! Pienoisveistoksia ja muotokuvia Y.A. Jäntin kokoelmasta

Moniaistinen näyttely 12.9.2015—10.1.2016 Tikanojan taidekodissa, Vaasassa.

Näe, koe ja tunne taidetta syksyn pedagogisessa näyttelyssä Kaikilla aisteilla! —Pienoisveistoksia ja muotokuvia Y. A. Jäntin kokoelmasta. Monipuolista suomalaisen taiteen kokoelmaa esitellään Tikanojan taidekodissa poikkeuksellisen antoisalla tavalla.

Miltä taide tuntuu?

Miltä taide tuntuu? Entä miltä se tuoksuu? Muun muassa näitä kysymyksiä voi pohtia Tikanojan taidekodin loppuvuoden näyttelyssä. Yli sata teosta WSOY:n entisen pääjohtajan Yrjö A. Jäntin laajasta taidekokoelmasta asetetaan näytteille uudella tavalla: luvassa on veistosmeri, varjoleikkejä ja aistihavaintoja.

Tutustu erilaisiin materiaaleihin

Taiteilijat ovat käyttäneet erilaisia tekniikoita ilmentääkseen taiteellaan erilaisia asioita. Kipsi, pronssi, graniitti, savi ja puu sekä tuntuvat, tuoksuvat että näyttävät erilaisilta. Mikä materiaali sopii pässiveistokseen ja mikä kansallisrunoilijaa esittävään teokseen? Kävijät saavat ainutlaatuisen tilaisuuden päästä pehmein puuvillakäsinein tunnustelemaan taideteosten moninaisia pintoja. Pienoisveistosten erittäin laaja ja tasokas kokoelma sisältää teoksia muun muassa Jussi Mäntyseltä, Felix Nylundilta, Walter Runebergilta ja Essi Renvallilta.

Muotokuvia erilaisista ihmisistä

Näyttelyssä tapaamme erityyppisiä ihmisiä, jotka on ikuistettu kuvataiteen keinoin. Vaikka kuvat eivät osaa puhua, muotokuvat kertovat tarinoita kiinnostavista henkilöistä, elämänkohtaloista ja tilanteista. Värivalinnat, tekniikat ja sävyt luovat maalauksen tunnelman. Pikaisesti maalattu vaalea akvarelli saa aikaan erilaisen vaikutelman kuin yksityiskohtainen tummanpuhuva öljymaalaus. Mitä tuodaan esiin? Mihin katse suunnataan? Näyttelyyn on valittu Jäntin kokoelmasta monia helmiä, kuten Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Jalmari Ruokokosken ja A. W. Finchin teoksia.

Yrjö Aarne Jänin kokoelma

Innokkaan taiteen keräilijän Yrjö Aarne Jäntin (1905—1985) kokoelmaan kuuluu suomalaista taidetta 1800-luvun lopulta 1980-luvulle. Kokoelma sisältää maalauksia, grafiikkaa, piirustuksia, veistoksia ja mitaleja. Kokoelma on monipuolinen katsaus maamme taiteeseen. Y. A. Jäntti teki pitkän uran WSOY:ssä, jonka pääjohtajana hän toimi vuosina 1952—1968. Jäntti kiinnostui taiteesta jo varhain. Ensimmäiset taidehankintansa hän teki 1920-luvun lopulla. Sittemmin hän lahjoitti taidekokoelmansa Porvoon kaupungille. Näyttelyn on tuottanut Tikanojan taidekoti yhteistyössä Porvoon museon kanssa.

Taidetreffit

Näyttelyyn liittyvät taidetreffit järjestetään lauantaina 12.9.2015 klo 14. Susanna Widjeskog Porvoon museosta esitelmöi Y.A. Jäntin taidekokoelmasta otsikolla Kurkistuksia keräilijän aarteisiin — kauneutta ja iloa etsimässä. Myöhemmin syksyllä järjestetään myös toiset taidetreffit. Outi Salonlahti Kulttuuria kaikille —palvelusta esitelmöi teemalla taiteen moniaistisuus.

Opastetut kierrokset

Tikanojan taidekodin opastetuilla kierroksilla 13.9. alkaen kuullaan jälleen tarinoita taiteesta. Näyttelyn aikana järjestetään opastukset torstaisin ja sunnuntaisin klo 14 suomeksi ja joka toinen sunnuntai klo 13 ruotsiksi. Osa näyttelyn yleisöopastuksista järjestetään myös erityisryhmät huomioiden. Näyttelyyn on mahdollista tutustua monin eri aistein sillä monet teoksissa käytetyt materiaalit ovat esillä yleisön tunnusteltavissa ja haisteltavissa, näyttelyn veistokset heräävät henkiin äänitehosteilla ja näyttelykierroksen päätteeksi veistosten muotoja ja liikettä voi tutkia varjoleikin avulla.

Työpajoja koululaisille ja ilmaispäivä

Näyttelyn yhteydessä, viikoilla 43-44, järjestetään kouluryhmille työpajoja, joissa tehdään eläinaiheisia pienoisveistoksia. Perjantaina 2.10. vietetään Vaasan perustamisen vuosipäivää ja silloin on ilmainen sisäänpääsy Vaasan kaupungin museoihin, myös Tikanojan taidekotiin ja näyttelyyn Kaikilla aisteilla! - Pienoisveistoksia ja muotokuvia Y.A. Jäntin kokoelmasta. Ilmaispäivänä järjestetään taidevartit suomeksi ja ruotsiksi.

Lisätietoja

vs. amanuenssi Magdalena Lindroos
magdalena.lindroos(a)vaasa.fi
puh. 040 704 0194

TIKANOJAN TAIDEKOTI
Hovioikeudenpuistikko 4, 65100 Vaasa
tikanojantaidekoti.fi

 
Siirry sivun alkuun