Ohita navigaatio

9.9.2015

Turun kirjamessut 2.-4.10.: teemana Saamenmaa

Suomen ensimmäinen ja vanhin kirjamessutapahtuma Turun kirjamessut kokoaa yhteen tänäkin vuonna noin 700 esiintyjää, noin 450 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia. Pääteemoina ovat syksyllä 2015 Ruotsi sekä Kustavi ja Saamenmaa.

Saamenmaa esittelee Turun Kirjamessuilla saamelaiskulttuuria laajasti ja monipuolisesti. Kirjamessut tarjoaa upean tilaisuuden tutustuttaa messuvieraat saamelaiskulttuurin omaleimaiseen ja ainutlaatuisen maailmaan. Saamelaiselle kirjallisuudelle messut ovat mahtava mahdollisuus esittäytyä suurelle yleisölle.

Saamenmaa-ohjelmaa on messuilla tarjolla ennennäkemättömän laajasti ja saamelaista kulttuuria esitellään mm. räpin, folk-rockin, joiun, saamelaisten tarinoiden, kirjallisuuden, runouden ja runokonsertin, kirjailijaesittelyjen, kirjanjulkistamisten, teatterin, nykytaiteen, tanssin, elokuvien, lastenelokuvafestivaalin, dokumenttien ja työpajojen kautta. Ofelaš-lähettiläät opastavat messuvieraat saamelaiskulttuuriin ja luvassa on myös mielenkiintoisia seminaareja ja keskusteluja.

Messuilla ovat edustettuina kaikki Suomessa puhuttavat saamen kielet eli koltansaame, inarinsaame sekä pohjoissaame. Inarinsaamen kielestä on lisäksi luvassa pikakurssi. Myös kaupunkisaamelaiset jutaavat Turkuun pitämään "kokoontumisajonsa"!

Saamenmaa-ohjelma

Saamenmaa-ohjelmaa on toteuttamassa valtaisa joukko eri toimijoita, organisaatioita ja yhdistyksiä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Turun Kirjamessuille onkin tulossa huikea esiintyjäkattaus Saamenmaalta. Useiden kymmenien esiintyjien joukossa ovat mm. kirjailija/runoilija/muusikko ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokas Niillas Holmberg, rap-artistit Ailu Valle ja Amoc, kirjailija/runoilija/elokuvantekijä Inger-Mari Aikio, kirjailija Rauni Magga Lukkari, runoilija Rose-Marie Huuva, kirjailija Ante Aikio sekä Märistä Säpikkäistä tutut Suvi West ja Anne Kirste Aikio. Saamenmaalta messuille saapuvat esiintymään myös Sevettijärven koululaiset. Lisäksi messuilla jaetaan Vuoden saamelainen -palkinto.

Saamenmaan messuosastolla voi tehdä kirja-, käsityö- tai musiikkihankintoja ja tutustua mm. oppimateriaalinäyttelyyn, saamelaiseen kustannustoimintaan sekä saamen kieliin ja niiden opiskeluun. Suomen halki Turkuun ajelee myös yhteispohjoismainen kirjastoauto ja messukeskuksen pihalle nousee Laavu | Lávvu -ohjelmatila!

Ruoka- ja viinimessut

Saamenmaa on esillä myös Turun Messukeskuksessa samanaikaisesti järjestettävillä Turun Ruoka- ja Viinimessuilla. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kokkiopettajat ja -opiskelijat esittelevät saamelaista ruokakulttuuria osastollaan ja ruokamessujen lavaohjelmassa.


Ohjelma Turun Kirjamessujen verkkosivuilla

Lisätietoa teeman Facebook-sivulla
Saamenmaa / Turun Kirjamessut 2015 — Sápmi / Turku girjemeassut 2015 Facebookissa


Tervetuloa!
Pue´tted tiõrvân! (koltansaame)
Pyereest puáttim! (inarinsaame)
Bures boahtin! (pohjoissaame)

Lisätietoja:

Outi Länsman
Saamenmaa-teeman koordinaattori
Saamelaisalueen koulutuskeskus
puh. 040 844 73 99
outi.lansman(a)sogsakk.fi

 
Siirry sivun alkuun