Ohita navigaatio

10.6.2015

Museovirasto avasi verkossa saamelaiskulttuuria esitteleviä aineistoja

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisessä Finna-palvelussa 6000 kuvan otoksen, jossa on saamelaiskulttuuria esitteleviä valokuvia, grafiikan vedoksia ja piirustuksia. Museoviraston ylläpitämässä Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa on julkaistu Samuli Paulaharjun käsikirjoituksia hänen vuonna 1914 tekemältään matkalta inarin- ja koltansaamelaisten pariin.

Aineistojen digitointi

Museovirasto digitoi ja julkaisee aineistojaan kaikkien saavutettavaksi eri verkkopalveluissa. Aineistojen julkaisu tarjoaa mahdollisuuden tutustua hienoon kulttuuriperintöömme ajasta ja paikasta riippumatta. Kuvien julkaisua säätelee erityisesti henkilötietolain mukainen yksityisyyden suoja sekä tekijänoikeuslaki.

Saamelaiskuvat Finnassa

Finna-tiedonhakupalvelussa nyt julkaistut saamelaiskuvat ovat enimmäkseen valokuvia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä, mutta mukana on myös piirustuksia ja grafiikkaa. Varhaisimmat grafiikan vedokset ovat 1720-luvulta ja piirustukset 1840-luvulta. Uusimmat valokuvat ovat 1970-luvulta. Kuvat dokumentoivat niin Ruotsin, Norjan, Venäjän kuin Suomenkin saamelaiskulttuuria.

Saamelaiskuvat Finnassa


Paulaharjun käsikirjoituksia Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa

Museoviraston ylläpitämässä Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa on julkaistu digitoituna Samuli Paulaharjun alkuperäisiä käsikirjoituksia. Kansanperinteen kerääjänä ja kirjailijana tunnettu Paulaharju (1875-1944) teki vuosikymmenien ajan laajoja keruumatkoja eri puolille Suomea. Kesällä 1914 hän teki matkan inarin- ja koltansaamelaisten pariin ja kokosi saamelaiskulttuuria koskevaa muistitietoa poronhoidosta, kalastuksesta ja metsästyksestä, rakennuksista ja käsitöistä. Keräämäänsä aineistoa hän hyödynsi monissa kirjoissaan.

Kulttuuriympäristön rekisteriportaali
Paulaharjun käsikirjoitukset löytyvät valitsemalla
Kulttuuriympäristön tutkimusraportit > kansatiede > tekijä: Samuli Paulaharju

Lisätietoja


Kuva-aineistosta

intendentti Hannu Häkkinen, puh. 040 128 6103, hannu.hakkinen(a)nba.fi ja intendentti Jaana Onatsu, puh. 040 128 6102

Käsikirjoituksista

intendentti Pirkko Hakala, puh. 040 128 6387


Suomen kansallismuseon esinekokoelmien 2 600 saamelaisesinettä Finna-palvelussa

Nyt Finnassa julkaistun kuvamateriaalin lisäksi Museoviraston Kuvakokoelmissa on runsaasti myös muita saamelaiskulttuuriin liittyviä kuva-aineistoja. Niitä voi tilata nähtäväksi Museoviraston asiakaspalvelutilassa Sturenkadulla Helsingissä. Lisätietoja osoitteessa: nba.fi/tietopalvelut/asiakaspalvelu

Museoviraston verkkosivut

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin