Ohita navigaatio

9.6.2015

Voi sitä näinkin elää! — Esittelyssä ITE-taiteilijoiden koteja Kokkolassa

Kesänäyttely ITE-museossa Kokkolassa
Näyttelyhalli, K.H. Renlundin museo, Pitkänsillankatu 28, Kokkola
Avoinna 21.5.—18.10.2015 ti su 11—16, to 11—18

ITE-taiteilijoiden pihapiirit erottuvat ympäristöstään. Jos niillä olisi ääni, se olisi erikoisen kutsuva tai vähintään ainakin voimakas ja erikoinen. Kävijä on usein tervetullut katsomaan piha-aluetta, mutta suomalainen ujous ja häveliäisyys estää kysymästä kutsua katsomaan kotia.

ITE-museon kesänäyttely Kokkolassa avaa taiteilijakodit! Esittelyssä ovat Enni Idin koti Padasjoelta, Heikki Kylliäisen koti Savitaipaleelta, Elena Maaskolan koti Helsingistä, Petri Martikaisen koti Perniöstä ja Ilmari Salmisen koti Petäjävedeltä. Näyttely on avoinna 18.10.2015 saakka.

Enni Idin katosta lattiaan, jakkarasta purnukkaan maalattu koti vetää magneetin lailla puoleensa, samoin Ilmari Salmisen julkkisten kuvilla vuoratut seinät. Elena Maaskolan kodissa meren huuhtomat esineet ovat löytäneet jokainen oman paikkansa satojen muiden joukosta. Petri Martikaisen kodissa kaikki maailman uskonnot ja filosofiat tekevät tiivistä ekumeenista työtä. Heikki Kylliäisen mökeissä voi lukea ja nauttia päivän jokaisesta hetkestä — himmelitaivaan alle mahtuvat luonnon äänet ja kuvat.

Kodit viestivät omistajansa huumorintajusta mutta myös tarkasta havaintokyvystä. ITE-taiteilijat tarkkailevat maailmanmenoa ja kirjaavat tapahtumat ylös kukin omalla tavallaan.

ITE-museo — yhteistoimintaa ja liikkuvuutta


ITE-museo on ainutlaatuinen julkisen ja yksityisen sektorin voimavarat yhdistävä toimintamalli Suomessa. Näyttelyiden ja tapahtumien sisällöt tuotetaan yhteistyössä K.H. Renlundin museon ja Maaseudun Sivistysliiton kesken. Museotoiminnan ja ITE-kokoelman kotipaikka on Kokkolassa, mutta näyttelyitä tuotetaan myös liikkumaan eri puolille maata ja kansainvälisestikin. Yhteisesti pidetään yllä ITE-taiteen avointa DigITE-tietokantaa, ja uusia ITE-taiteilijoita kartoitetaan jatkossakin. ITE-taiteen portaalista www.itenet.fi löytyy keskitetysti tietoa tapahtumista, taiteilijoista ja ITE-taiteesta laajemminkin.

ITE-taiteen näyttelyt siirtyvät esitettäväksi Näyttelyhalliin


ITE-taiteen näyttelyt ovat tähän saakka olleet Kokkolassa museokorttelin Pedagogio-rakennuksessa. Tästä kesästä alkaen niiden esittäminen siirtyy Näyttelyhalliin.
ITE-taiteen interiöörejä esittelevän Voi sitä näinkin elää! -näyttelyn jälkeen on vuorossa 12.11. avattava, hengellisyyttä kansantaiteessa esittelevä Taivas kattona -näyttely, joka siirtyy Kokkolaan Valamon luostarin kulttuurikeskuksesta. Tavoitteena on tuottaa jatkossa Näyttelyhalliin kaksi vaihtuvaa ITE-taiteen näyttelyä vuodessa.
Suomen ainoa nykykansantaiteeseen erikoistunut vakanssi on K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssin toimi.

ITE-taiteen kesä 2015

ITE-taiteen näyttelyitä ja tapahtumia on eri puolilla Suomea, mm. Kokkolassa, Mäntässä, Ilomantsissa, Joensuussa, Parikkalassa ja Valamon luostarissa Heinävedellä.
- Ajankohtaista tietoa ITE-taiteen näyttelyistä ja tapahtumista: www.itenet.fi

Lisätiedot

ITE-amanuenssi Elina Vuorimies, ITE-museo, puh. 044 780 9478, elina.vuorimies(a)kokkola.fi
Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, Maaseudun Sivistysliitto, puh. 040 5636 876, raija.kallioinen(a)msl.fi

 
Siirry sivun alkuun