Ohita navigaatio

9.3.2015

Kantaaottavia runoja, videoita ja installaatio vammaisuudesta Klaukkalassa

Tekstiili- ja käsitetaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen ja runoilija Sanni Purhosen yhteisnäyttely "Vasikka vitriinissä ja riippuvia suhteita" - kantaaottavia runoja, videoita ja installaatio vammaisuudesta on esillä Galleria Toivossa 2.3. - 30.4.2015 Klaukkalan kirjastossa.

Keskustelutilaisuus 10.3.

Tekijät keskustelevat näyttelyn teemoista ti 10.3. klo 18 kirjastossa.

Tekijät

"valo ryömii sisääni kuin käärme / hakkaan sen pään lapiolla irti"

Sanni Purhonen on runoilija, toimittaja, kustannustoimittaja ja kriitikko. Hän opettaa kirjallisuutta sekä luovaa kirjoittamista ja työskentelee vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n tiedottajana.

Purhonen on julkaissut tähän mennessä kaksi runoteosta Naara (Daimon 2010) ja Ihmiskoirat (Daimon 2014) ja käännöksiä. Hänen tekstejään on julkaistu myös antologioissa. Ajoittain hänet voi löytää hämäräperäisistä kulttuuritapahtumista pitämästä "runokioskia". Purhosen runoja on luonnehdittu ruumiillisiksi ja raaoiksikin - myös väkivalta ja seksi ovat niissä läsnä.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on tekstiilitaiteilija, jolla on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja lisäksi hän on osallistunut säännöllisesti moniin yhteisnäyttelyihin. Hän on ihmisoikeusaktivisti, joka käsittelee teoksissaan vammaisuutta, omaansa ja muiden, sekä vammaisuuteen liittyviä sosiaalipoliittisia ongelmia. Taiteellisen työskentelyn ohessa Wallinheimo-Heimonen kiertää puhumassa ja konkretisoimassa teostensa avulla sekä taide-, että sosiaali- ja terveysalan ihmisille, miten esimerkiksi palveluiden alasajo näkyy vammaisten ja vanhusten arjessa.

Kaunista provokaatiota


Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen kattauksen muotoon koottu installaatio käsittelee vammaisiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Menussa maistuvat sukupuolettomana kohtelu, taloudellinen hyväksikäyttö, toiseus perheille suunnatuissa palveluissa, avustamatta jättäminen sekä fyysinen, psyykkinen ja seksuaalinen väkivalta.

Herkkupöydältä näyttävä teos sisältää liikkuvia ja kimaltelevia puheenvuoroja ohitetusta naiseudesta ja nähdyksi tulemisen nälästä. Kirjaillut veistokset ovat silmänruokaa, joiden inspiraationa on käytetty psykologian dosentti Vappu Viemerön keräämää aineistoa vammaisten naisten kokemasta väkivallasta.

Näyttelyssä on esillä myös Wallinheimo-Heimosen ohjaama videoteos Purhosen runosta: "Haittaako jos kysyn?", joka oli tilaustyö kansainvälisen vammaistenpäivän 3.12.2014 tapahtumaan, jossa taiteilijat vaativat YK:n vammaisten ihmisoikeussopimuksen ratifiointia. http://youtu.be/epD7EM5KivI


Lisätietoja:

Sanni Purhonen, runoilija

puh. +388407048283
E-mail: sanni.purhonen(a)pp.inet.fi
Blogi: sannipurhonen.wordpress.com

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

tekstiili- ja käsitetaiteilija
puh. +358503456934
E-mail: jenni-juulia(a)jenni-juulia.com
Portfolio: www.finnishdesigners.fi/portfolio
jenni_juulia.wallinheimo_heimonen
Blogi: www.rampyla.vuodatus.net

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin