Ohita navigaatio

6.3.2015

"Toisin silmin" - Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytila 18.3.-4.4.2015

Sokeus ei ole vankila

Sokeus ei ole vankila visuaalisuudelle. Päinvastoin, kun menettää näkönsä tai osan siitä, visuaalisuus alkaa näyttäytyä vahvempana ja aivan uudella tavalla. Toisin silmin -näyttely esittelee kolmen näkövammaisen taiteilijan töitä, Erja Tulasalon veistoksia, Maarit Hedmanin maalauksia ja Ismo Tilannon valokuvia.

Kolme taiteilijaa

Näyttely yhdistää kolme erilaista tapaa ja tekniikkaa katsoa maailmaa toisenlaisesta lähtökohdasta käsin. Kolmea taiteilijaa yhdistävä tekijä on näkövammaisuus. Se tuo mukanaan rajoitteita, toisaalta se avaa aivan uusia lähestymistapoja hahmottaa visuaalista maailmaa ja tuoda esiin omia sisäisiä mielikuvia. Tekemisessä keskeisiksi tekijöiksi muodostuvat eri aistialueiden vuorovaikutus sekä vuoropuhelu sisäisten mielikuvien kanssa. Värit, muodot, valo ja varjot ovat aistittavissa myös ilman näköaistia. Myös syntymäsokeat ovat kiinnostuneita visuaalisuudesta ja väreistä.

Ennen sokeutumistaan kuvaamataidon opettajaksi valmistunut Maarit Hedman on ohjannut paljon erilaisia taidekursseja näkövammaisille. Hän ohjaa myös maalauskerhoa, jossa osallistujina on syntymäsokeitakin. Ismo Tilanto on tutkinut paljon valokuvauksen merkitystä visuaalisen ilmaisun voimavarana ja ohjaa parhaillaan näkövammaisille sekä näkeville suunnattua valokuvauskerhoa. Myös Erja Tulasalo on työskennellyt monipuolisesti taiteen parissa sekä näkövammaisten että näkevien kanssa hyödyntäen taideterapeuttisia menetelmiä. Ismo Tilanto ja Maarit Hedman ovat perustajajäseniä jo 10 vuotta toimineessa Näkövammaiset kulttuurin ystävät, NÄKY ry:ssä. Yhdistys edistää näkövammaisten tasavertaista toimimista kulttuurin tuottajina ja kuluttajina järjestämällä esimerkiksi kuvailtuja näyttelykäyntejä ja luentoja.

Taiteilijatapaaminen 24.3.

Taiteilijat ovat itse paikalla kertomassa teoksistaan tiistaina 24.3.2015 klo 18 alkaen. Näyttelyn tekstit ovat luettavissa myös pistekirjoituksella.

Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytila

Kulttuuriaukio 2, Tapiola. Avoinna arkisin 8-21 ja la 9-18 su 9-15
Vapaa pääsy

Lisätietoja


Maarit Hedman: p: 040 7025181 / www.maarithedman.com
Erja Tulasalo: www.linnatar.fi
Ismo Tilanto: www.ismotilanto.com

 
Siirry sivun alkuun