Ohita navigaatio

5.12.2014

Kaksi käyttä pitelee avointa kirjaa, aukeaman otsikko on

Kansallisgalleria haluaa olla kaikkien taidemuseo

Kansallisgalleriassa on vuosien ajan panostettu museon kehittämiseen siten, että ovet olisivat avoinna kaikille. Onnistuuko Kansallisgalleria palvelemaan kaikenlaisia ihmisiä, onko se saavutettava? Pystyykö maan suurin taidelaitos olemaan ennakkoluulottomasti kaikkien yhteinen taidemuseo? Tähän etsii vastausta nyt julkaistava raportti.

Kaikkien taidemuseo? -raportti

Valtion taidemuseossa, nykyisessä Kansallisgalleriassa, tehtiin vuosille 2009-2013 Kaikkien taidemuseo -strategia. Strategian toimenpiteet koskivat kattavasti eri tehtäviä museon piirissä. Tarkoitus oli kiinnittää huomiota museotarjonnan saavutettavuuteen ja moninaisuuden huomioimiseen osana museotyötä. Strategian luominen oli laajuudessaan uraauurtava teko silloisessa Valtion taidemuseossa. Tänään julkaistussa Kaikkien taidemuseo? Raportti Kaikkien taidemuseo -strategian toteutumisesta Valtion taidemuseossa 2009-2013 -raportissa arvioidaan strategiaa ja sen vaikutuksia.

Strategian vaikutukset

Kansallisgallerian strategia on ollut yksi näkyvä osoitus siitä, että museot pyrkivät olemaan entistäkin avoimempia ja tiiviimmin osa ympäröivien yhteisöjen elämää. Strategian loppuraportissa käsitellään tavoitteiden toteutumista käytännössä, strategiaprosessin hyviä ja huonoja puolia sekä annetaan suosituksia siitä, miten Kansallisgallerian kannattaisi toimia jatkossa.

Käytännössä Kaikkien taidemuseo -strategian vaikutuksia Kansallisgalleriassa tehtävään museotyöhön on vaikea erottaa muusta samansuuntaisesta kehityksestä. Konkreettisia ulospäin näkyviä asioita ovat kuitenkin olleet lukuisat eleet vähemmistöjen huomioimiseksi, esimerkiksi sateenkaariliputus museorakennusten sisäänkäynneillä Helsinki Pride -tapahtuman aikana ja uudet viittomakieliset sekä kuvailutulkatut teosesittelyt verkkosivuilla.

Strategian tekemisen ja toteuttamisen prosessissa Valtion taidemuseo / Kansallisgalleria on selventänyt itselleen, mitä saavutettavuus ja moninaisuuden huomioiminen ovat osana museotyötä. Prosessi kohti strategian tavoitteiden toteutumista jatkuu. Raportti esittää, että Kansallisgallerian tulee viedä näkökulmat edelleen motivoivalla tavalla kiinteäksi osaksi työtä organisaation kaikilla tasoilla.

Loppuraportti tarkoitettu hyödyksi myös muille

Raportissa esitetyt havainnot strategiatyön onnistumisesta ja tavoitteisiin pääsemisestä on tarkoitettu hyödyksi Kansallisgallerian lisäksi muille kulttuurialan toimijoille.

Raportin on tuottanut Kulttuuria kaikille -palvelu ja sen ovat kirjoittaneet Outi Salonlahti ja Sari Salovaara.

Loppuraportti on luettavissa Kansallisgallerian verkkosivuilla (PDF-muodossa) ja Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla (DOC- ja PDF-muodossa) osiossa Saavutettavuus - Tutkimukset ja raportit - Museoala.


Lisätietoja


Vivikka Richt, viestintäpäällikkö
Kansallisgalleria
vivikka.richt(a)kansallisgalleria.fi
puh. +358 (0)40 16 36 046

Sari Salovaara, Erityisasiantuntija
Kulttuuria kaikille -palvelu
sari.salovaara(a)cultureforall.fi
puh. +358 (0) 40 931 3958
 
Siirry sivun alkuun