Ohita navigaatio

29.12.2009

Kulttuurien museossa kerättiin käyttäjäpalautetta saavutettavuudesta

Museovirastossa toimiva saavutettavuussuunnitelman seurantaryhmä keräsi marraskuussa käyttäjäpalautetta Kulttuurien museossa. Tavoitteena oli Kulttuurien museon perusnäyttelyn "Kaukaa haettua" ja museon vaihtuvien näyttelyiden saavutettavuuden edistäminen. Käyttäjäpalautteen kerääminen toi esiin monenlaisten käyttäjien näkökulmia ja havaintoja. Tavoitteena on lisätä erilaisten käyttäjien huomioimista sekä nykyisten että tulevien näyttelyiden suunnittelutyössä. Käyttäjäpalautteen perusteella laadittu raportti hyödyttää Kulttuurien museon lisäksi Museoviraston muiden kohteiden saavutettavuuden kehittämistä.

Menetelmä, jolla käyttäjäpalautetta kerättiin, on Museoviraston saavutettavuussuunnitelman seurantaryhmän ja Valtion taidemuseon Kulttuuria kaikille -palvelun viime keväänä ideoima "kevyt ja konkreettinen" käyttäjäpalautemetodi. Keväällä Ateneumin kokoelmanäyttelyssä ensimmäistä kertaa käytössä olleen metodin voi nyt sanoa soveltuvan hyvin myös kulttuurihistorialliseen museoon. Metodia kehitetään edelleen.

Kulttuurien museon palautetilaisuuteen kutsuttiin monenlaisia käyttäjiä seurantaryhmän ja Kulttuuria kaikille -palvelun verkostojen avulla. Palautetta näyttelystä antoivat
1) museoalan ammattilainen avustajakoiran kanssa, pyörätuolin käyttäjä,
2) eläkeläinen, "tottunut" museokävijä,
3 ja 4) kaksi kulttuurialan opiskelijaa,
5) näkövammaisalan ammattilainen, näkövammainen henkilö
6) lievästi kehitysvammainen aikuinen, "tottunut" museokävijä.
Museolehtori Pilvi Vainonen Kulttuurien museosta ja Kaukaa haettua -näyttelyn ulkoasun suunnittelija Jussi Salmivuori edustivat suunnittelijapuolta. Tutkija Ismo Malinen Kansallismuseosta ja koordinaattori Aura Linnapuomi Kehittämisyksiköstä toimivat tilaisuuden vetäjinä.

Jos haluat tietää lisää menetelmästä, jolla palautetta kerättiin, ole yhteydessä Museoviraston saavutettavuussuunnitelman seurantaryhmän puheenjohtajaan Ismo Maliseen (ismo.malinen(at)nba.fi) tai Kulttuuria kaikille -palvelun projektipäällikköön Sari Salovaaraan (sari.salovaara(at)fng.fi). Palautteen keräämistä voi suositella kaikille museoille ja muille yleisökohteille. Palaute tukee uuden näyttelyn, tilojen ja toimintojen suunnittelua samalla kun saadaan tietoa jo olemassa olevan tarjonnan toimivuudesta. Tavoite on, että museot ja muut yleisökohteet palvelevat kaikenlaisia asiakkaitaan monipuolisesti ja laadukkaasti.

 

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin