Ohita navigaatio

11.11.2008

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Seminaari sairaalan taidehankinnoista 26.11.2008

Paikka: Turun ammattikorkeakoulu, Lemminkäinen-auditorio
Lemminkäisenkatu 30, Turku
Aika: keskiviikko 26.11.2008 klo 14.00-18.30

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin T-sairaalan laajennusosaan hankitaan runsas taidekokonaisuus. Seminaarissa tiedotetaan T-sairaalan taidehankinnoista ja esitellään julkisen taiteen esimerkkejä mm. Arabianrannasta Helsingistä ja ruotsalaisista sairaaloista. Taiteilijoille tarjotaan lisäksi tietoa tavoista, joilla taidetta tullaan hankkimaan sairaalaan sekä sairaalaan sijoitettavan taiteen mahdollisuuksista ja rajoituksista. Seminaari on tarkoitettu taiteilijoille, arkkitehdeille, taideopiskelijoille, hoitohenkilökunnalle ja tiedotusvälineille.

Seminaarin tarkoitus
Seminaarissa tiedotetaan TYKSin T-sairaalasta yleensä sekä sairaalan taidehankinnoista erityisesti. T-sairaalan toisen vaiheen 83 000 bruttoneliömetrin uudisrakennukseen on päätetty hankkia taidekokoelma vuonna 2004 valmistuneen ensimmäisen vaiheen tapaan. Kokoelman tarkoituksena on parantaa potilaitten ja henkilökunnan viihtyvyyttä sairaalan kiireisen arjen keskellä sekä auttaa
potilaiden ja heidän omaistensa jaksamista vaikeassa elämäntilanteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Mikko Sedig ja koordinaattori Matti Tainio kertovat T-sairaalasta ja sen taidehankinnoista.
Kuvataiteilijoille ja kuvataiteen opiskelijoille jaetaan tietoa kuvataiteen mahdollisuuksista sairaalassa. Tämä seminaarin osuus tarjoaa innoitusta ja käytännön tietoa paikallisille taiteilijoille tulevia taidehankintoja ajatellen. Osallistujille pyritään antamaan tietoa sairaalan toimintojen, potilaitten ja henkilökunnan
näkökulmista sairaalassa olevaan taiteeseen. Tekstiilitaiteilija Maiju Ahlgrén kertoo omasta sairaaloihin sijoittuneesta työskentelystään. Läänintaiteilija Milla Järvipetäjä ja koordinaattori Matti Tainio esittelevät tukholmalaisten sairaaloiden taidetta.

Seminaari antaa taiteilijoille tietoa myös sairaalaan sijoitettavan taiteen teknisistä ja sisällöllisistä erityisvaatimuksista. T-sairaalaan hankittava taide tulee olemaan hyvälaatuista paikallisesti painottunutta nykytaidetta. Etukäteen ei suljeta pois mitään nykytaiteessa käytettäviä ilmaisukeinoja. Teosten toteuttamisessa on kuitenkin otettava huomioon sairaalaympäristön tekniset vaatimukset hoitolaitteiden, hygienian yms. suhteen. Lisäksi on huomioitava normaalit julkisiin teoksiin liittyvät
kestävyysvaatimukset. Taidetta sairaalaan sijoitettaessa joitakin aihepiirejä täytyy käsitellä harkiten.

Eva Rosengren Tukholman lääninhallituksesta (Stockholms läns landstinget) antaa katsauksentukholmalaisten sairaaloiden taidehankintoihin.

T-sairaalan teoksien hankinnassa sovelletaan muissa suurissa taidehankinnoissa kehitettyjä tapoja sairaalaan sijoitettavien teosten hankinnassa.

TaT Tuula Isohanni kertoo Helsingin Arabianrannan taidehankinnoista. Arabianrannan taidehankinnat muodostavat hyvän esimerkin taiteen mahdollisuuksista suuressa rakennushankkeessa.

 

Seminaariohjelma

14:00 Seminaarin avaus: Sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén

14:00-14:40 T-sairaalan 2. vaiheen ja sen tulevien taidehankintojen esittely
Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Mikko Sedig ja koordinaattori Matti Tainio

14:40 - 15:20 Taiteilijana sairaalaympäristössä
taiteilija, taiteen maisteri Maiju Ahlgrén

15:20 - 16:00 Arabianrannan taidehankinnat
TaT Tuula Isohanni, Taik

16:30 - 16:30 Kahvitauko

16:30 - 17.15 Tukholman seudun julkisista taidehankinnoista
Läänintaiteilija Milla Järvipetäjä ja koordinaattori Matti Tainio

17:15-18.15 Taiteen erityisvaatimukset sairaalaympäristössä
Eva Rosengren, Konstinventerare, Kulturförvaltningen,
Stockholms läns landstinget

18:15-18.30 Kysymyksiä ja keskustelua

18:30 Seminaari päättyy


Järjestäjät: Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemian täydennyskoulutus, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen taidetoimikunta

Varsinais-Suomen taidetoimikunta
Linnankatu 24, 20100 Turku
puh 040 737 3245
fax 02 230 7171

 

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin