Ohita navigaatio

8.9.2008

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Mikä mahtava mörkö! - selkokirja taidekokoelmista

Kettukin ja Perttulan erityisammattikoulun taidekokoelmista selkokirja

Kettuki-keskuksen uusi kirjajulkaisu Mikä mahtava mörkö! esittelee kaksiainutlaatuista taidekokoelmaa, Kettukin kokoelman ja Perttulan erityisammattikoulun kokoelman. Molemmat kokoelmat sisältävät kehitysvammaisten
taiteilijoiden värikästä ja omaperäistä taidetta. Tuoreessa kirjassa kerrotaan myös
kehitysvammaisten taiteen erityispiirteistä sekä taiteen tekemisen ja taideopetuksen
merkityksestä. Selkokielisen 154 -sivuisen taidekirjan on kirjoittanut
taidehistorioitsija Satu Itkonen.

Kirjassa esitellyt taidekokoelmat sijaitsevat molemmat Hämeenlinnassa. Kettukin taidekokoelma on valtakunnallinen kehitysvammaisten taiteen kokoelma, johon sisältyy teoksia myös Ruotsista, Tanskasta ja Islannista. Perttulan kokoelman tekijät ovat erityisammattikoulun opiskelijoita, joista osalla on opinnoissa paljon kuvataidetta.

Kettukin ja Perttulan kokoelmien työt ovat olleet viime vuosina hyvin esillä taidenäyttelyissä, joita on järjestetty eri puolella Suomea. Tänä vuonna kokoelmien taidetta on nähty myös Islannissa ja Tanskassa. Kettuki-kokoelman teoksia on aina esillä Hämeenlinnan Verkatehtaalla Kettukikeskuksen tiloissa. Perttulan kokoelman teoksia voi puolestaan nähdä koulun tiloissa.

Suomesta löytyy useita kymmeniä museoita, kuntia ja yrityksiä, joilla on oma julkinen
taidekokoelma. Todennäköisesti juuri missään tällaisessa kokoelmassa ei ole kehitysvammaisten taiteilijoiden teoksia. Tämä johtuu osittain siitä, että kehitysvammaisia taiteilijoita ei tunneta vielä kovin hyvin. Viime vuosina kehitysvammaisten taide on kuitenkin alkanut kiinnostaa ihmisiä yhä
enemmän.

Uudessa taidekirjassa esitellään 78 taidekokoelmiin kuuluvaa työtä. Lisäksi Satu Itkonen pohtii kirjoituksessaan, miten kehitysvammaisten tekemä taide eroaa vammattomien taiteesta ja miten se näkyy suomalaisessa taide-elämässä. Kirjassa käsitellään myös taiteen tekemisen ja taideopetuksen merkitystä hyvinvoinnin, tasa-arvon ja kommunikoinnin kannalta.

Kirjan kirjoittaja filosofian maisteri ja taidehistorioitsija Satu Itkonen on toiminut taiteesta kirjoittamisen ja puhumisen sekä näyttelyiden järjestämisen parissa parinkymmenen vuoden ajan. Hän on selkokielen asiantuntija ja Selkokeskuksen valtuuttama kouluttaja, erityisalueenaan museoja taidepuhe/teksti. Satu Itkonen on kirjoittanut satoja artikkeleita eri julkaisuihin sekä 13 taidekirjaa, joista neljä selkokielellä. Tällä hetkellä hän toimii museolehtorina Ateneumin taidemuseossa.

Mikä mahtava mörkö! -teos sisältää myös englanninkielisen lyhennelmän kirjan teksteistä. Kirja on saanut valtion selkokirjatukea ja sen julkaisemista on tukenut Perttulan erityisammattikoulu.

Uutta taidekirjaa voi ostaa tai tilata Kettuki-keskuksesta hintaan 30 euroa.
Lisätietoa www.kettuki.fi, puh 044 259 2294.


Lisätietoja:
Kettuki-keskus, toiminnanjohtaja Esa Vienamo, 044 259 2294, esa.vienamo@kettuki.fi
Kettuki ry:n puheenjohtaja Ahti Isomäki, 044 289 3343
Satu Itkonen, 050 306 0139
www.kettuki.fi

Kirjan tiedot:
Mikä mahtava mörkö! Poimintoja kehitysvammaisten taiteesta.
Kirjoittanut Satu Itkonen.
Kuvat Hannu Salmi, Esa Vienamo
Graafinen suunnittelu: Bit & Page Oy, Teija Harju
Painopaikka: Karisto, Hämeenlinna 2008
ISBN 978-952-99719-3-0. Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry 2008

Myyntihinta 30,00 euroa
Myynti ja tilaukset: Kettuki-keskus, Keinusaarentie 1, 13200 Hämeenlinna
puh 044 259 2294, esa.vienamo@kettuki.fi
www.kettuki.fi

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin