Ohita navigaatio

28.4.2008

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Viittomakielinen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys

Teatteri Totin kevään uutuusproduktio Kaarle-kuninkaan metsästys johdattaa katsojansa uusiin visuaalisiin ulottuvuuksiin. Viittomakielisen esittävän taiteen tutut muodot runo ja laulu ovat saaneet rinnalleen viittomakielisen oopperan!

1600-luvun Ahvenanmaalle sijoittuva oopperanäytelmä kertoo Suomen ja Ruotsin nuoresta Kaarle-kuninkaasta, joka saapuu hovinsa kanssa metsästämään Kastelholman linnan maisemiin. 16-vuotias Kaarle XI on vielä äitinsä ja hallituksen holhokki, mutta pian hänestä tulee täysivaltainen valtionpäämies. Hovimiesten joukossa kytee kuitenkin kavala salaliitto, josta Kaarle-kuninkaalla ei ole aavistustakaan... Vielä kauheamman petoksesta tekee se, että kaiken takana on Kaarle-kuninkaan lähin ystävä, aatelisherra Gyllenstjerna. Valtapeliin kietoutuu myös saariston nuorten rakastavaisten Leonoran ja Jonathanin kohtalo, kun Jonathan ampuu tietämättään kuninkaan hirven. Ruotsin lakien mukaan salametsästyksestä rangaistaan kuolemalla! Kaunis kalastajatyttö Leonora joutuu kipeän valinnan eteen: pelastaako hän Ruotsin valtakunnan vai sulhasensa Jonathanin? Ilmeikkäät näyttelijät tulkitsevat historiallista draamaa henkeäsalpaavan väkevästi. Kaarle-kuninkaan metsästys on viittomakielisen kulttuurihistorian merkkipaalu!

Sakari Topeliuksen kirjoittama ja Fredrik Paciuksen säveltämä Kaarle-kuninkaan metsästys oli ensimmäinen suomenkielinen ooppera. Sen kantaesitys oli Helsingissä maaliskuussa 1852. Viittomakielisen version ensi-ilta on 12. toukokuuta 2008 Maarianhaminassa. Alkuperäinen kolmen näytöksen ooppera on sovitettu tunnin mittaiseksi. Esityksen on ohjannut Marianne Aro, ja viittomakielinen käännös on Aliisa Lehtosen käsialaa. Elävästä musiikista vastaavat Sibelius-akatemian Suvi Oskala ja Tuomas Saloniemi. Näyttämöllä nähdään Kalervo Salminen Kaarle-kuninkaana, Kolbrún Völkudottír Leonorana, Dawn Jani Birley Gyllenstjernan ja Reutercrantzin kaksoisroolissa, Juho Saarinen Jonathanina ja Aliisa Lehtonen kuningataräitinä. Esitykset on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

Kuurojen Liittoon kuuluva Teatteri Totti on Suomen ainoa säännöllisesti toimiva viittomakielinen teatteri. Opetusministeriö tukee Teatteri Totin toimintaa.

KAARLE-KUNINKAAN METSÄSTYS
Tuottaja: Marita S. Barber / Ohjaus: Marianne Aro / Sovitus: Salla Lähteenmäki / Rooleissa: Kalervo Salminen, Kolbrún Völkudottír, Dawn Jani Birley, Juho Saarinen, Aliisa Lehtonen / Musiikki: Suvi Oskala (alttoviulu) ja Tuomas Saloniemi (tuuba) / Lavastus: Jussi Rinta-Hoiska / Puvustus: Artistiasu Oy / Pukusuunnittelu: Hillevi Kauneela.

Maarianhamina, Mariehamns stadhus
ma 12.5. klo 19 (ensi-ilta)
ti 13.5. klo 19
ke 14.5. klo 19
to 15.5. klo 19.30
pe 16.5. klo 20.15


Helsinki, Valkea talo, Ilkantie 4:
ma 19.5. klo 18
ti 20.5. klo 18
ke 21.5. klo 18
su 25.5. klo 15 ja 18
to 29.5. klo 19
la 31.5. klo 18


Liput: ennakkoliput 5.5. asti, 18 / 14 / 8 €; ovelta 20 / 16 / 10 €.
Lippuvaraukset ja tiedustelut: teatterisihteeri Salla Lähteenmäki, salla.lahteenmaki@kl-deaf.fi, GSM 050-5816170 tekstiviestit ja 3G.

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin