Ohita navigaatio

10.3.2008

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa kohokarttoja ja uudet internetsivut

Saavutettavuuden edistäminen kuuluu oleellisena osana Aboa Vetus & Ars Nova -museon toimintaan. Museo vanhoine raunioineen ja sokkeloisine näyttelytiloineen on haasteellinen ympäristö eri tavoin vammaisille ihmisille. Heidän museoelämystään ja museokäyntiään voidaan kuitenkin helpottaa monin keinoin. Museo sai vuonna 2006 Kynnys-palkinnon tunnustuksena erilaisten museokäyttäjäryhmien huomioimisesta ja toimenpiteistä ja suunnitelmista esteettömyyden edistämiseksi. Tätä työtä jatketaan edelleen. Olemme saaneet Museo välittää -saavutettavuushankkeeseemme opetusministeriön tukea.

Museossa ja näyttelytiloissa on nyt tehty parannuksia, jotka helpottavat ja rikastuttavat erityisesti näkövammaisten museovierailua.

Aboa Vetuksen perusnäyttelyn äänimaailma, kuten joen liplatus, keskiaikaisen kadun äänet ja kuorolaulu kappelissa, tarjoavat kosketuksen keskiaikaan myös sokeille. Äänimaailmaa täydennetään nyt kuunneltavalla opastustekstillä, joka sijoitetaan Aboa Vetuksen perusnäyttelyn alkuun. Tekstissä on kiinnitetty huomiota selkokielisyyteen ja näin audio huomioi sokeiden lisäksi muutkin erityisryhmät. Samalla siitä on iloa kaikille kävijöille.

Täysin uutta ovat museon näyttelytiloista teetetyt kohokartat. Niiden avulla näkövammainen saa paremman käsityksen museon kokonaisuudesta samalla kun museossa suunnistaminen helpottuu. Karttojen yhteydessä on myös lyhyt kuvaus tiloista pistekirjoituksella. Karttoja on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Karttoihin on merkitty kohdat, jotka ovat näkövammaiselle erityisen hyödyllisiä. Tällaisia ovat Aboa Vetuksen perusnäyttelyyn kuuluvat äänipisteet ja toimintasaarekkeet, joiden esineitä, esimerkiksi eläinten luita, voi tunnustella.

Heikkonäköisten ja tavallistenkin kävijöiden liikkumisen helpottamiseksi on Aboa Vetuksen melko hämäriin portaikkoihin ja aulatilan kalteviin pintoihin maalattu huomioraidat, jotka auttavat hahmottamaan lattian eri tasot paremmin.

Aboa Vetus & Ars Novan internetsivut uudistuvat

Aboa Vetus & Ars Novan uudet internetsivut julkaistaan 7.3. Sivujen ilme uudistuu täysin ja samalla tiedon löytäminen helpottuu. Uudet sivut palvelevat entistä laajemmin myös ruotsiksi ja englanniksi.

Myös näkövammaiset on otettu huomioon uuden sivuston suunnittelussa. Sivuilla on rinnakkainen tekstiversio, jota on mahdollista lukea puhesyntetisaattorin tai pistekirjoitusnäytön avulla. Uudelle sivustolle on lisäksi koottu yhdelle saavutettavuussivulle kaikki tieto siitä, miten museossa pyritään helpottamaan erityisryhmien museovierailua.

Sivut on suunnitellut turkulainen mainostoimisto Juha Niemi Design.

www.aboavetusarsnova.fi 

www.aboavetusarsnova.fi/tekstiversio


Lisätiedot:

Tiedottaja Linda Hannula
02 279 4914
040 576 3839
linda.hannula@aboavetusarsnova.fi

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin