Ohita navigaatio

10.3.2008

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Muistipolku - Muistin aktivointia ja taiteesta nauttimista

Ateneumin taidemuseon pedagoginen sektori ja Alzheimer-keskusliitto ovat yhdessä tuottaneet Ateneumin Elämää suurempaa -kokoelmanäyttelyyn muistisairaille suunnatun Muistipolun. Muistipolku koostuu kymmenestä suomalaisesta taideteoksesta, joihin voi tutustua joko ryhmän kanssa opastetulla kierroksella tai verkkojulkaisun muodossa Ateneumin internet-sivuilla. Julkaisussa kerrotaan taustatietoja teoksista ja ehdotetaan keskustelunaiheita. Mukana on myös taidemaalari Rafael Wardin haastattelu. Polun teokset on valittu yhteistyössä Alzheimer-keskusliiton kanssa. Museon oppaat ovat saaneet koulutusta muistisairauksista ja muistisairaan kohtaamisesta.

Muistipolku soveltuu erilaisille yleisöille, mutta se on räätälöity erityisesti muistisairaita sekä heidän omaisiaan ja hoitajiaan ajatellen. Verkkoaineiston tarkoituksena on olla apuvälineenä polkuun itsenäisesti tutustuville pienryhmille, eikä sitä käyttääkseen tarvitse olla taiteentuntija. Opastettujen kierrosten aikana keskitytään vain muutamaan taideteokseen, joiden oheen on koottu erilaisia aistimateriaaleja muistia aktivoimaan. Oppaat toimivat keskustelijoina ja aloitteentekijöinä.

Ateneumin taidemuseolla on rohkaisevia kokemuksia pilottiryhminä tammikuussa 2008 Alzheimer-keskusliiton kautta tulleista muistisairaiden ryhmistä. Näistä asiakkaista osa on ollut yhä kotona asuvia hyväkuntoisia henkilöitä, osa laitoksissa jo pidempään asuneita ja sairauden vaikeassa vaiheessa olevia ihmisiä. Taideteokset ja keskustelu niiden teemoista sekä niihin liittyvät aistikokemukset avaavat ovia ihmisten muistoihin ja tunteisiin. Joka kierroksella museo on saanut arvokasta kokemusta muistisairaiden asiakkaiden kohtaamisesta ja myös voinut todistaa taideteosten puhuttelevuutta.

Taide voi aktivoida muistia ja antaa mahdollisuuden tunteiden ilmaisemiseen silloinkin, kun sanat ovat kadonneet. Muistisairauksiin sairastuu Suomessa vuosittain n. 13 000 henkilöä. Tällä hetkellä sairastavia on n.120 000. Taide kuuluu ja on merkityksellistä kaikille. Etenevät muistisairaudet heikentävät sairastuneen toimintakykyä, mutta kyky kokea elämyksiä ja nauttia taiteesta säilyy hyvin pitkään.

 

Muistipolku-verkkojulkaisu: http://www.ateneum.fi/muistipolku/

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin