Ohita navigaatio

31.1.2007

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Avoimet ovet -dvd julkaistu

Alansa ensimmäinen dvd-opas neuvoo, miten kehittää kulttuuriperintökohteiden saavutettavuutta


Valtion taidemuseossa toimiva taidemuseoalan kehittämisyksikkö Kehys ja Taideteollisen korkeakoulun MediaLab julkistivat keskiviikkona yhteistyössä tuottamansa dvd-julkaisun Avoimet ovet - miten kulttuurikohteista ja näyttelyistä tehdään saavutettavia. Audiovisuaalisen oppaan tuottaminen on ollut osa laajempaa kansainvälisen kulttuuriperinnön ACCU-hanketta. Kokonaisuudessaan Access to Cultural Heritage: Policies of Presentation and Use 2004-2007 -projektia koordinoi Museovirasto. Euroopan unionin Kulttuuri 2000 -ohjelmasta osarahoitetulla hankkeella on partnereita Suomesta, Norjasta, Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Kreikasta.


Avoimet Ovet -dvd on uraauurtava työkalu, jonka avulla museoiden ja muun kulttuuriperintöalan ammattilaiset voivat parantaa kohteidensa saavutettavuutta ja käyttäjäystävällisyyttä. Laaja-alainen opas sisältää esittelyelokuvan lisäksi kahdeksan lyhytelokuvaa (yhteensä 113 min.). Niistä jokainen käsittelee yhtä saavutettavuuden osa-aluetta, joita ovat erilaisten yleisöjen tarpeisiin perehtyminen, toimintasuunnitelmien luominen, kohteiden arviointi, viestinnän kehittäminen, rakennetun ympäristön esteettömyys, ymmärtämisen helpottaminen, monenlaisten kulttuuritaustojen huomioiminen ja oppimaan innostaminen.


Dvd-oppaan materiaali on koottu hankekumppanien museoiden ja muiden kohteiden kehittämisprojekteista. Suomalainen laulajamuusikko Riikka Hänninen tarjoaa dvd:llä oman yksilöllisen näkökulmansa kulttuurin kokemiseen ja kulttuurista nauttimiseen.

Dvd tarjoaa viisi kielivaihtoehtoa. Esittelyelokuvaan voi tutustua paitsi kuvan ja äänen välityksellä myös viittomakieltä tai kuvailutulkkausta hyödyntäen.

 

Dvd on maksuton. Tilaukset: shop(at)fng.fi (toimituskulut veloitetaan) tai Museovirasto, Kehittämisyksikkö, PL 913, 00101 Helsinki (kirjeeseen merkintä "Open Doors DVD") Subscriptions from outside Finland to tapani.sainio(at)nba.fi or to the postal address of the Finnish National Board of Antiquities.

Dvd:tä voi myös lainata useista kirjastoista ympäri maata.
Katso lista kirjastoista.


Lisätiedot:
ohjaaja Helena Hyvärinen, Valtion taidemuseo, p. 044 587 2077, helena.hyvarinen@fng.fi
projektipäällikkö Sari Salovaara, Valtion taidemuseo, p. 040 5078660, sari.salovaara@fng.fi
koordinaattori Tapani Sainio, Museovirasto, p. (09) 4050 9371,

tapani.sainio@nba.fi

 

Lisätietoa ACCU-hankkeesta osoitteessa
www.accessculture.org

 
 
Siirry sivun alkuun