Ohita navigaatio

4.12.2006

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuurikysely

Kulttuuria kaikille -palvelun tekemä kysely seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuurisesta kävijyydestä ja saavutettavuudesta on tältä erää päättynyt.

Vastauksia tuli lähes 150, mikä yllätti iloisesti. Kaikki halukkaat ovat voineet osallistua taidekirjapalkinnon arvontaan, ja arvonta suoritetaan 5. joulukuuta. Voittajalle ilmoitetaan palkinnosta henkilökohtaisesti. Mahdollisista syventävistä haastatteluista tiedustellaan halukkailta myöhemmin.

Kyselyä on monilta osin kiitelty, ja sitä pidetään tärkeänä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistön näkökulmasta katsottiin, että aiheesta tehtävä selvitystyö on lohdullista ja toivottavaa. Moni ilmaisi haluavansa kyseisten vähemmistöjen valtavirtaistamista ja sitä, että orientaatiokysymystä ei liikaa korostettaisi. Näiden pohdintojen ja joidenkin kyselyn tekniseen toteutukseen (kysely englanniksi, vaikka hiukan myöhemmin tosin myös suomeksi) liittyvien kommenttien sisällöt tutkitaan tarkasti vastaavien selvitysten tulevaisuutta ajatellen.

Kysymysten muotoseikoista eniten nousi esiin kysymys Vinokino-festivaalissa käymisestä: verkkoversiossa ei ollut "en ole käynyt" -vaihtoehtoa, joka Vinokinossa tehdystä lomakekyselystä jätettiin pois jakelun tapahduttua itse festivaalissa. Moni oli kuitenkin päätynyt ilmaisemaan tämän kommentteja -osiossa, mistä kiitokset heille. Erehdys johtui pyrkimyksestä mahdollisimman suureen verrannollisuuteen kirjallisten ja verkossa täytettyjen kyselyiden välillä, ja pahoittelemme tästä aiheutunutta epäselvyyttä.

Kyselyn ja haastattelujen tuloksia hyödynnetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuurista kävijyyttä ja saavutettavuutta käsittelevässä tutkimuksessa, jonka tarkoitus on lisätä kulttuurikentän toimijoiden tietämystä vähemmistöjen toiveista ja tarpeista sekä jatkossa toimia kannustimena museoiden ja kulttuuripalvelujen tuottajien työssä sosiaalisen tasavertaisuuden edistämiseksi. Selvitystyö on osa opetusministeriön kansallista strategiaa, joka kytkeytyy Euroopan unionin Yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuoteen 2007.

 

Kulttuuria kaikille -palvelu kiittää erittäin lämpimästi kaikkia kyselyyn osallistuneita.

 
 
Siirry sivun alkuun