Ohita navigaatio

24.10.2018

Kirjoittava käsi yltää kauas – myös saameksi kirjoittavan? Och andra tips till Helsingfors Bokmässa 25.10.-28.10.

Kultur för alla är med på Helsingfors Bokmässa fredagen 26.10 kli 17.30-19.00 med två programpunkter kring samisk litteratur och poesi. 

Fredag 26.10. kl. 17.30-18.30, scen: Hakaniemi 

Kirjoittava käsi yltää kauas – myös saameksi kirjoittavan? (En skrivande hand sträcker sig långt - även en som skriver på samiska?) 

Om rätten till sitt egna språk, litteratur och identitet diskuterar översättaren och forskaren Johanna Domokos, poeten Niillas Holmberg och ordförande för Finlands Sámi Ungdom Petra Laiti. Diskussionen ledds av koordinator Helga West. I samarbete med Kultur för alla. Diskussionen förs  finska. 

Fredag 26.10. kl. 18.30-19.00, scen: Hakaniemi 

Samiska poesi hos oss och annanstans (Saamelainen runous meillä ja muualla) 

Samisk kultur passerar nationella gränser och förbinder människor, författare och artister. Poeten Niillas Holmberg och översättaren och forskare Kaisa Ahvenjärvi diskuterar betydelsen av samiska poesi idag. I samarbete med Osuuskunta Poesia och Kultur för alla. 

MERA – bokbilagan delas ut gratis  Helsingfors Bokmässa 25.10.-28.10! 

Finlandssvenska skapare av barnoch ungdomslitteratur ger ut egen bilaga, MERA, till höstens bokmässor. Bilagan fungerar som en inkörsport till tyngre läsning. 

Föreningen FIBUL Författare och illustratörer av barnoch ungdomslitteratur r.flanserar bokbilagan MERA till höstens bokmässor.

“MERA föddes ur en pyrande ilska. Vi som skapar litteratur för barn och unga har upplevt att vi på litteraturfältet inte behandlas som riktiga vuxna. Det vi gör och hur vi tänker kring teman och skapande processer är därför ointressant”, skriver Maija Hurme, illustratör och redaktör för bilagan, i sin ledare. ”Vi vill inte in i finrummet, för vi är redan här. Barn och unga är de finaste typer som finns. MERA bjuder alla in till det här finrummet.” 

MERA riktar sig till läsare i alla åldrar som intresserar sig för barn- och ungdomslitteratur och innehåller allt från intervjuer och boktips till kolumner och kreativa uppgifter. Bilagan är gjord i samarbete med Schildts & Söderströms, Förlaget M och Regnbågsankan. 

Föreningen FIBUL verkar för att höja statusen och öka synligheten för barn- och ungdomslitteraturen på svenska i Finland, förbättra förutsättningarna och öka resurserna för professionella barn- och ungdomsboksskapare samt fungera som forum för diskussion och samarbete både nationellt och internationellt kring barn- och ungdomslitteratur. 

MERA kommer att finnas hos S&S, FörlagetMoomin Characters, Kuvittajat, HBL  bokmässan och  bokbussen. 

Tre nya lättlästa böcker publiceras på Helsingfors bokmässa! 

Tre nya lättlästa böcker om miljön, en lättläst bok om trädgård för alla åldrar och en om matlagning –spöket rumsterar i köket! – presenteras på Helsingfors bokmässan 25-28.10.2018. På bokmässan visas också en utställning om lättläst, som kan beställas till bibliotek och skolor under 2019. 

Välkommen till Lecti Book Studios monter 6m63! Scen- och monterprogram  för Lecti Book Studios finns på deras webbplats.

 
 
Siirry sivun alkuun