Ohita navigaatio

19.10.2018

Queerhistorisk månad nu för första gången i Finland 20.10.-20.11.2018

Queerhistorisk månad arrangeras för första gången i Finland den 20.10–20.11.2018. 

De finska sexuella och könsminoriteternas historia och kulturarv synliggörs under månaden av flera centrala kultur- och minnesorganisationer. I Queerhistorisk månad deltar bland annat Arbetararkivet, Arbetarmuseet Werstas, Aine konstmuseum, Ateneums konstmuseum, AV-arkki, Finska litteratursällskapet, Goethe-institutet, Helsingfors stadsmuseum, Nationalmuseet, Nationalteatern, Svenska litteratursällskapet i Finland rf och Yle Elävä arkisto/Arkivet. Månaden koordineras av Seta rf och Kultur för alla. 


Queerhistorisk månads program är samlad på dess egna nätsidorMånaden har även en egen Sateenkaarihistoriakuukausi -Facbooksida, där evenemang och information lyfts fram. Under månaden arrangeras till exempel queer -guidningar i olika museér och tidigare gömt material tas fram. 

”När vi talar om sexuella och könsminoriteters egen historia är det svårt att undvika ord som osynliggörande, nertystande, hemlighållande, censur och självcensur. Men sexuella och könsminoriteternas egen historia finns, den hittas mellan raderna och i marginalen, i bisatserna samt i vindskyffenas hemliga fack. Den finns överallt – i alla tider, samhällsklasser och kulturer, men för att få syn på den krävs en känslighet och en förmåga till mothårsläsning”, konstaterar Kultur för allas verksamhetsledare Rita Paqvalén. 

Syftet med månaden är att granska finsk historia och kultur ur ett hbtiq-perspektiv och inkludera hbtiq-historien i vårt gemensamma kulturarv. Organisationer, skolor och privatpersoner kan delta i Queerhistorisk månad t.ex. genom att dela material och bilder i anslutning till hbtiq-historia på sociala medier med hashtagen #queerhistoriskmånad #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistorymonth eller genom att arrangera olika evenemang. Mera information och exempel på hur man kan vara med finns på Queerhistorisk månads webbplats. 

Den sista veckan av den queerhistoriska månaden är vigd åt könsmångfald, transpersoner och interkönade personer. Månaden avslutas med den internationella transminnesdagen Transgender day of Remembrance 20.11. 

Mer info 
Rita Paqvalén, 040–6743528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.cultureforall.fi 
Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi 
 
 
 
Siirry sivun alkuun