Ohita navigaatio

12.6.2017

En ny rapport om det arabisk-nordiska litterära fältet

Ahmed Al-Nawas: A View of the Conditions of Arabic Literature in the Nordic Region

 

[in English]
[suomeksi]

Ahmed Al-Nawas nya rapport ger en översikt över den arabisk-nordiska litterära scenen. Rapporten är ett av resultaten för projektet Multilingualism and Diversity as a Resource in the Cultural Field (Flerspråkighet och mångfald som en resurs i kultursektorn). Frågor som behandlas i rapporten är bl.a. det arabiska språkets roll i nordisk litteratur, översättningar, möjligheter till publicering, nordisk-arabiska författares plats på det nordiska litterära fältet och distribuering av litterära verk. 

Decennier av politiska och ekonomiska omvälvande händelser i Mellanöstern och Nordafrika har resulterat i att många förföljda arabiska aktivister, författare, konstnärer och intellektuella har emigrerat och funnit en trygg hemvist i de nordiska länderna. Med tiden har den arabiska litteraturen skriven i Norden vuxit kvantitativt och kvalitativt och fått internationell uppmärksamhet. Dessutom har den arabiska litteraturscenen i Norden spelat en viktig roll i kontakten mellan arabiska och nordiska litteraturvärldarna, bl.a. genom översättningar och utbytesprogram.

Al-Nawas presenterade sin rapport 21.4.2017 i Uppsala och 31.5.2017 i Helsingfors, där litteraturforskare Olli Löytty som är fokuserad på flerspråkighet och representation av annorlundaskap, kommenterade rapporten.

Länkar till rapporten:
A View of the Conditions of Arabic Literature in the Nordic Region [PDF]

A View of the Conditions of Arabic Literature in the Nordic Region [DOC]

Länken till Olli Löytty's kommentär på rapporten: 

Stop the press! New Literary Category discovered in the Nordic Countries

Mer information om rapporten: Ahmed Al-Nawas 
Mer information om projekten: Outi Korhonen, outi.korhonen@cultureforall.fi, +358405946596 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin