Ohita navigaatio

19.5.2017

Suomi Finland 100 logo

HBTIQ-minnescafé den 1 juni i Mariehamn

Åland Pride ordnar tillsammans med ‘Finland 100 år - i regnbågens färger’ Minnescafé den 1 juni.

Finland 100 år – I regnbågens färger är ett kultur-, konst- och informationsprojekt, vars syfte är att synliggöra sexuella och könsminoriteters (HBTIQ) historia som en del av det självständiga Finlands historia, att samla in ny kunskap om HBTIQ-personer vardag och historia samt att lyfta fram aktuella konst- och kulturproduktioner med queert perspektiv. Bakom projektet står Seta r.f. och Kultur för alla, och det genomförs i samarbete med olika konst- och kulturaktörer och med Setas medlemsorganisationer. Regnbågsfyren är medlem i Seta och arrangör av Åland Pride.

I samarbete med Svenska litteratursällskapet samlar projektet in personliga HBTIQ minnen och berättelser från Svenskfinland och från Åland. Insamlingen sker genom en frågelista som hittas elektroniskt på Svenska litteratursällskapets hemsidor.

Minnescafé

Den 1 juni kommer projektets projektledare Rita Paqvalén på besök till Åland för att smygstarta Åland Pride genom att tillsammans med Regnbågsfyren hålla ett minnescafé på Film Caféet (samma hus som Bio Savoy) klockan 17.00-19.00.

Utifrån arkivbilder och annat material diskuterar vi hur det har varit att leva som homosexuell, bisexuell eller transperson på Åland förr och nu. Var har man träffats och vilka har varit förebilderna under olika årtionden samt var har man hittat information? Den som vill får gärna ta med sig eget material, t.ex. tidningar, fotografier eller dokument av olika slag. Detta är ett gratis evenemang, Regnbågsfyren bjuder dessutom på kaffe och kaka.

Minnescafé på Facebook

Åland Pride

Projektet och dess teman kommer även att presenteras på något sätt under Åland Pride 2017, exakt hur detta kommer se ut är inte fastställt ännu, men det kommer att ske i form av en föreläsning, ett panelsamtal eller liknande. Åland Pride tar i år plats den 16-20.8 i Mariehamn.

Mer information

Läs mer om Finland 100 - i Regbågens färger

Mer information om Åland Pride 2017

Mer information om insamlingen


Kontakt

Har du några frågor eller funderingar? Hör av dig till:
Sofia Enholm
Projektledare Åland Pride 2017
info(a)pride.ax

 
Siirry sivun alkuun