Ohita navigaatio

18.11.2016

Inbjudan: Författaren Mats Ahlsén berättar om sina lättlästa böcker på Kulturkontakt Nords bibliotek den 30.11.

Författaren Mats Ahlsén berättar om sina lättlästa böcker på en öppen tillställning på Kulturkontakt Nords bibliotek (Kajsaniemigatan 9, Helsinki) den 30.11. kl. 17.00.

-  Jag ville göra en biografi över någon som var gömd och glömd och inte värderad av samhället alls. Grundtanken har varit att Axels kamrater i nutiden ska kunna få en egen historia, har Mats Ahlsén sagt till SVT.

Ahlséns bok Axel var idiot behandlar hur personer med utvecklingsstörning behandlades i Sverige under 1900-talet. Boken är en sann historia om ett undangömt liv, fyllt av skam, våld och låsta dörrar.

Med hjälp av släktens fotografier och uppgifter från olika arkiv har Mats Ahlsén, som själv är släkt med Axel, dokumenterat hur personer med funktionsnedsättningen blivit behandlade för inte särskilt länge sedan.

– När man skriver så här lakoniskt, nästan smärtsamt, så står aldrig orden i vägen för berättelsen. Jag tycker berättelsen kryper fram bättre när man är kortfattad och koncis, säger Mats Ahlsén.

Författaren Mats Ahlsén berättar om sina lättlästa böcker på en öppen tillställning på Kulturkontakt Nords bibliotek den 30 november kl. 17. Ahlsén har skrivit två lättlästa böcker och jobbat på den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor. 

Mats Ahlsén bok Ingen ska få veta är en nära och personlig fotoberättelse om en familjs hemligheter. Ahlsén träffade aldrig sin farfar Ragnar, ingen pratade om Ragnar, inte ens Mats farmor Engla.

När Mats som vuxen började gräva i historien om Engla och Ragnar upptäckte han en kärlekshistoria som började lyckligt men slutade väldigt sorgligt.

Mats Ahlsén samtalar på Kulturkontakt Nord med Jolin Slotte, en finlandssvensk författare som också har skrivit lättläst, senast den lättlästa bearbetningen av Maria Turtschaninoffs Maresi.

Mer info om böckerna på LL-förlagets hemsida.

Om Mats Ahlséns Finlandsbesök:
Solveig Arle, solveig.arle@ll-center.fi, 0400 98 18 68. 


 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin