Ohita navigaatio

24.8.2015

INTERKULTfest förenar konsterna mot rasism

INTERKULTfest är en festival för föreställande konst där mångkulturalism är det vanliga. Festivalen ordnas för andra gången 9—12.9.2015 i samarbete mellan Kulturplattformen Interkult Kassandra och Helsingfors kulturcentral.

Under fyra dagars tid breder festivalens evenemang ut sig över kulturcentralerna Stoa, Nordhuset och Caisa. Målpublik för festivalen är i synnerhet ungdomar och unga vuxna, som också är festivalens huvudaktörer. I festivalprogrammet 2015 ingår inhemska musik-, dans-, teater- och stand up-komikartister. För första gången ingår i år också ett evenemang som riktar sig enkom till barnen.

Program

Festivalen inleds utan åldersgränser med INTERKULTbeat-klubben, där unga rappare uppträder anförda av Bizzyiam. Under festivalens andra dag begrundar seminariet INTERKULTseminar ur expertsynvinkel såväl som med ungdomarnas egna ord hur det interkulturella samarbetet mellan hem, skola och fritidsaktörer kan förbättras. Inledningsanförandet hålls av Helsingfors stads ungdomsdirektör Tommi Laitio. Samma dag kommer INTERKULTmove till Stoas scen med Arja Tiili Dance Company som i dansföreställningen Break the fight! I was here breakar mot skolmobbning. Dagens avslutas med INTERKULTact och Universums teaterföreställning Under the same roof — stories from near and far, som ger plats på scenen för självupplevda berättelser av personer som har invandrat till Finland.

På festivalfredagen får vi i Stoas omgivningar se frukterna av det skolsamarbete som organiserats före festivalen. Åttonde- och niondeklassister vid Helsingforsskolor deltog i workshoppar i clowneri, graffitimålning, stand-up-komik och gatudans. Med detta som grund bygger man utanför Stoa upp ett gatuspel kring rasism. INTERKULTyouth-dagen avslutas med en skolföreställning av Arja Tiili Dance Companys Break the fight! I was here.

På festivalens sista dag presenterar INTERKULTkids alla tiders barnvakt Mary Poppins. Barnkulturcentralen Musikanttis 8—15-åriga ungdomar dansar, spelar teater och sjunger på två språk P. L. Travers älskade saga om Mary Poppins. Liksom i fjol avslutas festivalen med en stand-up-klubb. Superkomikern och rikets officiella dissident-invandrare Ali Jahangiri och hans nordiska pizzakuskar (Pohjolan Pizzakuskit) berättar med komikens hjälp hur det i dag står till i Finland.

Biljetter

Biljetter säljs av Lippupalvelu och på Helsingfors kulturcentrals biljettkontor.

Interkult Kassandra

Huvudarrangör för festivalen är den år 2000 grundade föreningen Interkult Kassandra (Kassandra ry). Interkult Kassandra är en riksomfattande kulturplattform som främjar interkulturalism med konst och kultur som medel. I kulturplattformens verksamhet är interkulturalism och mångkulturalism det vanliga, normen i dagens samhälle. Genom att utnyttja olika konstformer kan ett jämbördigt möte möjliggöras mellan personer med olika bakgrund. Eftersom allt fler ungdomar har en bakgrund som invandrare fokuserar Interkult Kassandra mer än tidigare på arbete bland barn och unga. Interkult Kassandras förnyade webbsajt finns på adressen www.kassandra.fi

Mer information och intervjuer:

Cátia Suomalainen Pedrosa
Verksamhetsledare
Interkult Kassandra - kulturplattform
tel 050 3809 792
catia.suomalainenpedrosa(a)kassandra.fi

 
Siirry sivun alkuun