Ohita navigaatio

16.2.2015

Symbol för textning

Symbol för teatertextning

Svenska hörselförbundet rf har utvecklat en symbol som kan användas för att informera om att en teater- eller bioföreställning är textad.

Symbolen är fri att använda, och du kan ladda ner den från Svenska hörselförbundets webbplats www.horsel.fi och i Kultur för allas symbolbank. Vid användning av symbolen är det viktigt att informera om vilken föreställning som textas, och på vilket språk textningen sker.

Textningen kan vara synlig för hela publiken, vilket innebär att vem som helst kan ha nytta av texten. Åskådarna kan också följa med textningen från personliga tabletter, smarttelefoner eller liknande lösningar. Textsymbolen kan användas för båda former av textning, men det är bra att precisera hur texten förmedlas till publiken.

Textningen kan ske på föreställningens språk (en svenskspråkig föreställning textas till svenska), eller så kan texten vara på ett annat språk än föreställningen (en svenskspråkig föreställning textas till finska). Till exempel hörselskadade, döva och åskådare som håller på att lära sig språket har stor nytta av textning på föreställningens språk.

För mera information

Projektkoordinator Cilla Schroeder
Svenska hörselförbundet
Cilla.schroeder(a)horsel.fi
Tel 044 5333649

 
Siirry sivun alkuun