Ohita navigaatio

Avaus. Toimijaksi suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä

Avaus. Toimijaksi suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä -hanke tukee ulkomaalaissyntyisten taiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten yhdenvertaista osallisuutta suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä. Hanke toteutetaan yhteistyössä Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen ja Globe Art Point ry:n kanssa. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hankkeen tausta

Globaali liikkuvuus on yksi viime vuosikymmenten megatrendeistä ja se on tuonut Suomeen paljon taide- ja kulttuurialan ammattilaisia myös muualta maailmasta. Tähän tilanteeseen myös suomalaisen taide- ja kulttuurikentän on vastattava. Miten muualta tulleet taiteilijat voivat jatkaa taiteellista uraansa Suomessa? Miten kulttuurialan ammattilaiset eri maista pääsevät vaikuttamaan siihen mitä suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä tapahtuu? Miten taide- ja kulttuurilaitokset avaavat ovensa eritaustaisille ihmisille ei pelkästään yleisönä vaan myös tekijöinä?

Hankkeen tavoite

Avaus kartoittaa ulkomaalaissyntyisten taiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten työllistymistä Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen toteuttaman tutkimuksen sekä Kulttuuria kaikille -palvelun osallistuvan havainnoinnin kautta. Globe Art Point tukee projektia asiantuntijana ei Suomessa syntyneiden taiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten yhdenvertaisuus- ja integraatiokysymyksissä.

Avaus-hankkeen moninaisuuskouluttaja Martina Marti seuraa neljän kansallisen ja/tai valtionosuutta saavan taide- ja kulttuurilaitoksen arkea ja havainnoi job shadow -tyyppisten menetelmien pohjalta miten laitokset huomioivat kulttuurista moninaisuutta ja millaisia esteitä yhdenvertaisuuden toteutumiselle mahdollisesti on. Hankkeen tavoitteena on näiden tutkimustulosten pohjalta kehittää luovia ja osallistavia koulutuspaketteja, joiden avulla voidaan tehdä näkyväksi yhdenvertaisen osallisuuden esteitä, tunnistaa ja huomioida entistä paremmin ulkomaalaissyntyisten ammattilaisten osaamista ja edistää heidän pääsyä suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.

Hankkeen aikana syntyneitä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja Cuporen selvityksen tuloksia esitetään loppuvuonna 2018 Globe Art Pointin järjestämässä seminaarissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön logo, jossa on Suomen leijona vihreän taustan edessä.

Globe Art Point

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore


Yhteydenotot

Moninaisuuskouluttaja
Martina Marti
martina.marti@cultureforall.fi
+ 358 400 997203

Toiminnanjohtaja
Rita Paqvalen
Kulttuuria kaikille -palvelu
rita.paqvalen@cultureforall.fi

 
Siirry sivun alkuun