Ohita navigaatio
Kaikukortin logo.

Kaikukortti

Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi festivaaleille, teatteriin tai konsertteihin! Kaikukortilla voi hankkia maksutta myös kansalaisopiston kurssipaikkoja. 

Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kaikkiin niihin kulttuuripalveluihin, jotka kuuluvat  valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon. 

Kaikukortti-toimintaan on lähtenyt ns. goodwill-periaatteella laaja ja hieno joukko kulttuuritoimijoita. 

Kaikukortti on käytössä Espoossa, Kainuussa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa ja Karkkilassa. Lisäksi Oulu kokeilee Kaikukorttia ajalla 25.6.2018-31.12.2019, Kemi ajalla 2.1.-31.12.2019, Kempele ajalla 25.2.-31.12.2020, Lohja ajalla 1.3.-31.12.2019,Tornio ajalla 1.4.-31.12.2019, Järvilakeus (Kauhava, Evijärvi ja Lappajärvi) ajalla 5.2019-31.12.2020 sekä Kauniainen ajalla 5.2019-31.12.2020. Keski-Pohjanmaan maakunta ja Kruunupyy aloittavat Kaikukortti-kokeilun kesällä 2019 ja kokeilu kestää 31.12.2020 asti.

Kulttuuri kuuluu kaikille varallisuudesta riippumatta. Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten ja perheiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.


Mikä on Kaikukortti?

Kaikukortti on kortti, jolla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja Kaikukortti-verkostojen kulttuurikohteisiin. Kortti on henkilökohtainen eikä se maksa mitään. 

Kaikukorttia voi käyttää kaikkien Kaikukortti- alueiden kulttuuritarjontaan. Pääset tutustumaan eri alueiden Kaikukortti-tarjontaan vasemman laidan sivupalkista tai mobiiliversiossa alta. Linkit  eri alueiden Kaikukortti-sivuille ovat alla kohdassa Missä Kaikukortti on käytössä.


Kuka voi saada Kaikukortin?

Voit saada Kaikukortin, jos

  • käytät asiakkaana palveluita sellaiselta sosiaali- ja terveysalan toimijalta, joka on mukana Kaikukortti-toiminnassa.
  • olet tiukassa rahatilanteessa etkä voi siitä syystä hankkia pääsylippuja tai kurssipaikkoja.
  • olet vähintään 16-vuotias.
Kaikukortin haltija voi hankkia maksuttomia pääsylippuja myös alle 16-vuotiaille lapsilleen tai lapsenlapsilleen silloin, kun he menevät yhdessä samaan tapahtumaan (ei koske kansalaisopistojen kurssitarjontaa).

Yhteisön Kaikukortti

Kaikukorttia jakavat sosiaali- ja terveysalan toimijat saavat käyttöönsä yhteisön Kaikukortteja. Kortit ovat organisaatiokohtaisia, ja niitä voi käyttää pieryhmäkäynnin järjestämiseen tai asiakkaan kanssa kahdestaan osallistumiseen. 

Yhteisön Kaikukortin tavoitteena on osallisuuden edistäminen ja osallistumisen helpottaminen. Yhteisön Kaikukortilla työntekijä saa maksuttoman pääsylipun, ja sitä voi käyttää myös yhteisön edustaja kuten opiskelija tai vapaaehtoinen. Yhteisön Kaikukortin käyttämisen edellytys on, että jokaisella pienryhmän jäsenellä on oma Kaikukortti. Voit kysyä lisää yhteisön Kaikukortista oman alueesi Kaikukortti-yhteyshenkilöiltä tai oman alueesi Kaikukortin jakajilta. Lisätietoa saa myös Kaikukortin tukipalvelusta, yhteystiedot ovat tämän sivun alareunassa.Mistä Kaikukortin voi saada ja minne Kaikukortti käy? 

Voit tutustua Kaikukorttia jakaviin tahoihin ja Kaikukortin kulttuuritarjontaan eri Kaikukortti-alueiden verkkosivuilla: 

Lisätietoa Espoon Kaikukortti-toiminnasta

Lisätietoa Kainuun Kaikukortti-toiminnasta 

Lisätietoa Lappeenrannan Kaikukortti-toiminnasta

Lisätietoa Savonlinnan Kaikukortti-toiminnasta

Lisätietoa Karkkilan Kaikukortti-toiminnasta

Lisätietoa Oulun Kaikukortti-kokeilusta

Lisätietoa Kemin Kaikukortti-kokeilusta

Lisätietoa Kempeleen Kaikukortti-kokeilusta

Lisätietoa Lohjan Kaikukortti-kokeilusta.

Lisätietoa Tornion Kaikukortti-kokeilusta.

Lisätietoa Järvilakeuden (Kauhava, Evijärvi ja Lappajärvi) Kaikukortti-kokeilusta.

Lisätietoa Kauniaisen Kaikukortti-kokeilusta.

Lisätietoa Keski-Pohjanmaan ja Kruunupyyn Kaikukortti-kokeilusta.

Tavoitteena on, että Kaikukortti-toiminta leviää asteittain pysyväksi toimintatavaksi koko Suomeen toiminnasta kiinnostuneille alueille.

Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon

Jos Kaikukortti kiinnostaa, voit tutustua vuonna 2018 julkaistuun oppaaseen Kaikille kulttuuria Kaikukortilla – Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon.  Opas on tarkoitettu kaikille Kaikukortista kiinnostuneille, kuten kunnille, kaupungeille, seutukunnille ja maakunnille. 

Opas kertoo, millaisia käytännön askeleita Kaikukortti-kokeiluun valmistautumiseen ja itse kokeiluun liittyy. Oppaassa on lisäksi mm. Kaikukortti-toimintamalli ja mallipohjat Kaikukortti-käsikirjoista Kaikukortin jakajille ja kulttuurikohteille. 

Kaikille kulttuuria Kaikukortilla – Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon [DOC].

Kaikille kulttuuria Kaikukortilla – Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon [PDF].


Kaikukortti-pop up

Kaikukortti-pop up-kohde on Kaikukortti-verkostojen ulkopuolinen toimija, joka tarjoaa erikoisetuja Kaikukortin haltijoille yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa. 

Vuonna 2019 Kaikukortilla on yksi pop up -kohde eli  Kansallisgalleria Helsingissä. 

Lue lisää Kaikukortti pop up -toiminnasta.

Verkkosivu-kysely 2019

Hyvä Kaikukortin haltija!

Vaikuta tulevien Kaikukortti-verkkosivujen rakenteeseen ja sisältöön!

Kaikukortin tukipalvelu on työstämässä Kaikukortille omia verkkosivuja. Tällä hetkellä Kaikukorttiin liittyvät valtakunnalliset ohjeet ja tiedot ovat Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla.

Nyt toivomme saavamme ideoita ja ehdotuksia liittyen kehitettäviin verkkosivuihin. Auta meitä tekemään sivut, jotka toimivat ja palvelevat sinua paremmin.

Voit osallistua vastaamalla kyselyyn: Verkkosivu-kysely

Vastaathan kyselyyn viimeistään 7. lokakuuta 2019, kiitos!


Hinnoittelun saavutettavuus ja sosiaalinen saavutettavuus: 

Saavutettava hinnoittelu lisää taloudellisia mahdollisuuksia osallistua. Maksuton tai edullinen sisäänpääsy voi houkutella kulttuurikohteeseen myös uusia kävijöitä ja kävijäryhmiä.

Lue lisää hinnoittelun saavutettavuudesta. 

Millaista tukea osallistumiselle tarjotaan? Keiden kanssa tehdään yhteistyötä? Sosiaaliseen saavutettavuuteen kuuluu yhdenvertainen asiakaspalvelu ja avoin asenne. Jokaisen on tunnettava itsensä tervetulleeksi sellaisena kuin on. 

Lue lisää sosiaalisesta saavutettavuudesta.

Kaikukortti valtakunnallisesti: 

Kulttuuria kaikille -palvelu kehittää Kaikukorttia valtakunnallisesti. Kehittämistä rahoittavat vuosina 2018-2019 opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kulttuuria kaikille -palvelu. 

Lue lisää Kaikukortin taustoista.

Kaikukortin materiaalipankki

Kaikukortin materiaalipankissa on saatavilla Kaikukorttiin liittyviä ohjeita, kuten  Kaikukortin valtakunnallinen toimintamalli, viestintäsuositukset ja graafiset elementit Kaikukortti-verkostojen käyttöön. 

Kaikukortin materiaalipankin osoite saatavilla Kaikukortti-verkostoille pyynnöstä Kaikukortin tukipalvelusta, yhteystiedot alla.


Lisätietoja, yhteystiedot:

Mira Haataja, vs. hankejohtaja
Kaikukortin tukipalvelu
Kulttuuria kaikille -palvelu
mira.haataja (a) cultureforall.fi
puh. 040 213 6339

Seppo Mallenius, it-koordinaattori
Kaikukortin tukipalvelu
Kulttuuria kaikille -palvelu
seppo.mallenius (a) cultureforall.fi
puh. 040 5544 321

Outi Salonlahti
Kaikukortin tukipalvelu
Kulttuuria kaikille -palvelu
outi.salonlahti (a) cultureforall.fi
puh. 040 963 9908

Miikka Eerola, it-koordinaattori
Kaikukortin tukipalvelu
Kulttuuria kaikille -palvelu
miikka.eerola (a) cultureforall.fi


Kaikukortti valtakunnallisesti Facebookissa 

Espoon Kaikukortti Facebookissa

Kaikukortin graafinen elementti.

 
Siirry sivun alkuun
Selkologo, jossa valkoinen paksu nuoli mustalla taustalla ja kuvan alla sana selko.


Tietoa Kaikukortista selkokielellä


Kaikukortin graafinen kuva-elementti

Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon

Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon uusille alueille kokoaa keskeiset asiat Kaikukortin kokeilemisesta. Opas on tarkoitettu kaikille Kaikukortista kiinnostuneille, kuten kunnille, kaupungeille, sote-kuntayhtymille, seutukunnille ja maakunnille.

Kaikille kulttuuria Kaikukortilla – Opas Kaikukortin kokeiluun ja käyttöönottoon [PDF]


Kaikukortin tietokortti 2019


Kulttuuria kaikille Kaikukortilla -tietokortti sisältää toimenpiteitä, joilla edistää tiukassa rahatilanteessa olevien ihmisten yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia kulttuurielämään ja harrastamiseen.   


Kaikukortin valtakunnallinen esite

Kaikukortin valtakunnallinen esite 2018 [PDF]

Kaikukortin valtakunnallinen esite 2018 [DOC]


Kaikukortin logo


Hyvä käytäntö -palkinto 

Kaikukortti-toimintamalli voitti Talentia ry:n  vuoden 2018 Hyvä käytäntö -palkinnon!

Hyvä käytäntö -palkinto 2018 -logo

Hyvä käytäntö -palkinto Kaikukortti-toimintamallille


Haiku Kaikukortille


Kaikukortti sai tilausteoksena oman haikun 29.5.2018. Lue runoilija Henriikka Tavin haiku Kaikukortille täällä. Haiku juhlistaa Kaikukorttia ja kahta hanketta, Kulttuuripassin pilotointihanketta ja Kulttuuripassin jatkohanketta, joiden aikana Kaikukortti kehitettiin nykyiseen muotoonsa.


Kaikukortin taustoista 


Kaikukortin taustalla on Kulttuuripassin pilotointihanke (9/2014-12/2015), Kulttuuripassin jatkohanke (9/2014 - 15/2018) sekä Kaikukortti kaikuu -hanke (11/2017-12/2019)

Lue lisää Kaikukortin taustoista.


Mistä kaikki alkoi? 

Opetus- ja kulttuuriministeriön Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus loppuraportin (2014)  20. toimenpide-ehdotus: 

"Työryhmä esittää, että opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää poikkihallinnolliset toimet, joiden tuloksena taloudellisesti heikommassa asemassa olevat henkilöt voivat käyttää taide- ja kulttuuripalveluja edullisesti tai maksutta. Suomeen tulee luoda järjestelmä, jonka avulla pienituloinen henkilö voi osallistua taide- ja kulttuuritarjontaan maksutta tai alhaisella pääsymaksulla. Ns. kulttuuripassin jakamisessa tulee käyttää hyväksi muun muassa sosiaalialan järjestöjä ja muita organisaatioita. Työryhmä esittää, että ministeriön tuella toteutetaan yhdellä paikkakunnalla pilottihanke, jossa testataan toimintamallin sopivuutta Suomeen. Hankkeen käytännön toteutus tehdään tiiviissä yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa." (Emt, 62-63.)

Opetus- ja kulttuuriministeriö (2014) Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus. Loppuraportti. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2014:15.


Lisää aiheesta:
Kansallisgalleria Kaikukortti-pop up -kohteena Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi


Kaikukortti Kainuussa – pienituloisille maksuttomia pääsylippuja myös vuonna 2017

Kaikuja - keskustelua Kaikukortista ja kulttuurista (13.12.2016 Kajaanissa) -tilaisuus tallenteena YouTubessa.

Blogiteksti "Oikeus osallistua kulttuuriin Kaikukortilla" Mira Haataja 14.11.2016


Kaikukortti- oikeus osallistua kulttuurielämään. Mira Haatajan esitys Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päivät Kajaanissa. 14.10.2016.

Kaikuja - keskustelua Kaikukortista ja kulttuurista -aamiaistilaisuuden (3.5.2016 Helsingissä) esitykset tallenteena Youtubessa.


Blogiteksti "Kaikukortilla elämyksiä", Taina Hyvönen, maaliskuu 2016.


Blogiteksti "Kaikukortti - kulttuuria kengännaugabudjetilla", Pedro Herrero helmikuu 2016, Kulttuurituottaja ylempi AMK -blogi


Esitys "Kaikukortti toimii Espoossa", Aura Linnapuomi 4.9.2015, Kulttuurin Kaukametsä -seminaari (videotallenteen kohdassa 20:07)


Blogiteksti "Kaikukortilla kulttuuria!", Mira Haataja 27.4.2015, Kulttuuria kaikille -palvelun blogi

Artikkeli "Konst till priset av en bröd" (ruotsiksi), Rita Paqvalén, julkaistu Nytid.fi:ssä 28.4.2014


Artikkeli "Kulttuuripassilla ilmaiseksi sisään", Aura Linnapuomi, Suomen Kansallisgallerian Arvoisa yleisö -verkkosivusto, sivu 131 (julkaistu alunperin TAKU-lehdessä 1/2012)

Blogiteksti "Kaikukortti-kokeilu alkoi Espoossa - ajatuksia kulttuuri- ja sosiaalialan yhteistyöstä", Aura LInnapuomi 23.4.2015, Suomen Teatterit ry:n blogi


Artikkeli "Kulttuurin Kaikukortti-kokeilu käynnistyy", Aura Linnapuomi, julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön Etusivu-verkkolehdessä 26.3.2015.


Blogiteksti "Kulttuurielämys on perusoikeus", Aura Linnapuomi 16.12.2014, Kulttuuria kaikille -palvelun blogi (julkaistu alunperin Museo-lehdessä 4/2014)