Ohita navigaatio

6.4.2021

Romanien kansallispäivä 8.4.

Latšo internationaalo romanengo diives tumenge 8.4.!

Hyvää romanien kansallispäivää 8.4.!

Romanien kansallispäivä on saanut alkunsa Lontoossa vuonna 1971 pidetystä romanien ensimmäisestä kansainvälisestä kongressista, jonka avajaispäivää 8.4. on vuodesta 1990 lähtien vietetty kansainvälisenä romanipäivänä (International Roma Day). Kansainvälisen romanipäivän tarkoituksena on romanien kulttuurin ja kielen kunnioittaminen osana eurooppalaista kulttuuriperintöä.

Päivä on vuonna 2014 merkitty Suomen almanakkaan romanien kansallispäivänä.

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta torstaina 8.4.2021 romanien kansallispäivänä. Liputus alkaa klo 8 ja päättyy auringon laskiessa. Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan 8.4. Suomen lipulla. Mikäli käytössä on useampi lippusalko, voidaan Suomen lipun rinnalla liputtaa romanien lipulla, ministeriö ohjeistaa.

Romanilippu edustaa romanikansaa. "Lipun sininen väri symboloi taivasta, hengellisyyttä, ikuisuutta ja vapautta. Vihreä väri symboloi luontoa, maata, hedelmällisyyttä ja ylipäätään elämän konkreettisia puolia. Punainen 16 puolaa sisältävä pyörä muistuttaa romanien alkuperästä, sillä sama chakra on myös Intian lipussa. Chakra symboloi hevosten vetämiä vankkureita ja matkustamista, kehitystä sekä kasvua", romanit.fi-sivustolla kerrotaan.

Tutustu esimerkiksi Ihmisoikeuskeskuksen romanien kansallispäivän materiaaleihin 

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin