Ohita navigaatio

20.11.2020

Saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteistyö käynnistyy kulttuurifoorumissa Inarissa 23.–24.11.

Taiteen edistämiskeskus järjestää ensimmäisen saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteisen kulttuurifoorumin Gula mu – Hunnela maan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa 23.–24.11.2020. Media on tervetullut tiedotustilaisuuteen 24.11. klo 13.

Foorumin nimi tarkoittaa suomeksi ”kuule minua”. Foorumin tarkoituksena on jakaa yhteisöjen kokemuksia, ideoita ja toiveita taiteen ja kulttuurin kentällä sekä luoda pohjaa taiteen alan yhteistyölle.

Foorumiin on kutsuttu yhteensä 13 saamelaista ja romania taiteen ja kulttuurin ammattilaista eri puolilta Suomea. Lisäksi foorumiin osallistuvat vastaavat järjestäjät, Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat Auri Ahola, Milja Guttorm ja Mertsi Lindgren.

– Ajatus saamelais- ja romanitaiteilijoiden yhteisestä tapaamisesta syntyi spontaanisti kolmen läänintaiteilijan kesken, kun mietimme yhteistyömahdollisuuksia. Saimme taidekentältä vahvan viestin, että yhteistyötä halutaan lisätä. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme, kaupunkisaamelaiskulttuurin läänintaiteilija Milja Guttorm toteaa.

Romanikulttuurin asiantuntija Mertsi Lindgren näkee, että maamme kahden etnisen vähemmistön yhteistyössä on mahdollisuus paitsi samastumiseen myös voimaantumiseen.

– Kyseessä on ensimmäinen saamelais- ja romaniyhteisöjen välinen avaus kulttuurin saralla tällä tasolla. Meillä on tähtäin pitkäkestoisessa kulttuuriyhteistyössä, ja vastaava foorumi aiotaan järjestää myös tulevina vuosina, Lindgren kertoo.

Foorumi päättyy avoimeen tiedotustilaisuuteen Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa tiistaina 24.11. klo 13. Tilaisuudessa avataan yleisölle foorumin antia ja osallistujien kokemuksia sekä mahdollisia yhteistyönäkymiä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Yleisömäärä on rajattu. Noudatamme turvavälejä ja käytämme kasvosuojia, joita on saatavilla myös paikan päällä.

Lisätiedot

Auri Ahola, läänintaiteilija (saamelaiskulttuuri), puh. 0295 330 854

Milja Guttorm, läänintaiteilija (kaupunkisaamelaiskulttuuri), puh. 0295 330 865

Mertsi Lindgren, läänintaiteilija (kulttuurinen moninaisuus), puh. 0295 330 858


Taike

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille. Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin